70% американців бояться роботів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

70% американців бояться роботів

Технології&Авто
196
Дослідницька компанія Pew Research провела опитування серед американців і з’ясувала, що 70% населення США боїться автоматизації і втрати робочих місць. Особливо їх лякають робомобілі, роботи-няні і роботи, які наймають людей на роботу, пише Guardian.
«Звичайні американці дуже стурбовані зростаючою тенденцією в сфері автоматизації і надають великого значення людям в прийнятті рішень, – каже автор дослідження Аарон Сміт, який опитав більше 4 тис. дорослих американців. – Вони неймовірно схвильовані тим, що машини беруть на себе ці обов’язки».
Pew Research представив для оцінки респондентам три технології: повністю автономний транспорт без водія, роботи-опікуни та комп’ютерна програма, яка відбирає кандидатів на співбесіді. Згідно з висновками дослідження, 72% американців стурбовані майбутнім, в якому роботи і комп’ютери займуть багато робочих місць. І лише 33% респондентів були в захваті від такої перспективи. При цьому, 76% стурбовані тим, що автоматизація призведе до поглиблення економічної нерівності, а 75% припускають, що економіці не вдасться створити нові (більш технологічні) робочі місця замість втрачених.
За словами Сміта, американці також не вірять у те, що робомобілі будуть безпечнішими, і не хочуть їздити з ними на одній дорозі. Так, 54% респондентів висловили занепокоєння стосовно цієї технології і 30% очікують зростання числа ДТП за участю робомобілів. При цьому, 56% не хочуть сідати в безпілотний автомобіль.
Ще один несподіваний висновок дослідження – американці категорично проти HR-роботів, хоча програми, які наймають людей на роботу, оцінюють особи кандидатів на отримання кредитів або умовно-дострокове звільнення, вже стали з’являтися на ринку. Так, 76% респондентів заявили, що не будуть відгукуватися на вакансію, рішення по якій буде приймати комп’ютер. «Комп’ютер не може виміряти емоційний інтелект або нематеріальні активи, які є у багатьох людей, – каже 22-річна учасниця опитування. – Не кожна якість може бути кількісно виміряна комп’ютером при наймі». «Це говорить про те, наскільки люди далекі від визнання того, наскільки часто самі використовують алгоритми для прийняття рішення в повсякденному житті», – каже Сміт.
Нарешті, великий розкол у ставленні до автоматизації стався між «білими» і «синіми» комірцями. Перші раді, що програми, алгоритми і роботи візьмуть на себе нудну і рутинну роботу, звільнивши менеджерів для заняття більш важливими і творчими справами. В реальності ж, їхні начальники можуть захотіти знизити менеджерам зарплату, бо вони стали менше працювати, а все найцікавіше забрати собі.
«Сині» комірці в цьому плані мислять більш реалістично і не мають ілюзій. Вони вважають, що роботи позбавлять їх робочих місць, а вся вигода від автоматизації зосередиться в руках вузької групи людей, в результаті чого економічна нерівність тільки збільшиться.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас