Світовий банк назвав ключові принципи розробки законопроекту про ринок землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк назвав ключові принципи розробки законопроекту про ринок землі

Аграрний ринок
848
Проект закону про оборот земель сільгосппризначення в Україні необхідно прийняти в 2018 році, вважають у Світовому банку.
Згідно з дослідженням, підготовленим банком, про земельну реформу в Україні, ключовими принципами розробки законопроекту повинні стати надання права купувати землю фізособам, юрособам (з тимчасовими обмеженнями), муніципалітетам і державі. Банки можуть володіти землею – предметом застави, на яку було звернено стягнення, але фінустанови зобов’язані реалізувати право власності на землю через електронний аукціон протягом певного періоду часу.
Світовий банк вважає, що попереджуючими заходами при розробці законопроекту про ринок земель сільгосппризначення є заборона на володіння землею іноземцями, мінімальна ціна продажу землі, тимчасове обмеження максимального обсягу володіння землею для фіз- і юросіб, обмеження щодо концентрації володіння/контролю, прозорі плани землекористування для державних і комунальних земель.
“Мораторій на продаж земель сільгосппризначення є головною перешкодою для залучення інвестицій і збільшення продуктивності в сільськогосподарському секторі України”, – підкреслюється в дослідженні Світового банку.
Згідно з документом, земельна реформа є важливою для поліпшення рівня життя українців, оскільки сприятиме економічному зростанню, збільшенню доходів населення, в тому числі доходів від оренди землі для пайовиків.
За інформацією Світового банку, ціна оренди 1 га землі в Україні становить $37, в Франції – $195, Німеччині – $291, Болгарії – $279, Нідерландах – $672.
У банку зазначають, що мораторій на продаж земель сільгосппризначення в Україні негативно позначається на потоках фінансування дрібних і середніх фермерів, оскільки землю не можна використовувати як заставу. Крім того, низький рівень реєстрації державних земель сільгосппризначення є значним джерелом непрозорих методів діяльності та втрати продуктивності.

Довідка Finance.ua:

  • З 2001 року в Україні діє заборона на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, яку з жовтня 2016 року було продовжено до початку 2018 року.
  • 4 квітня Міжнародний валютний фонд представив Меморандум для подальшої співпраці з Україною, згідно з яким однією з головних умов побудови сучасної ринкової економіки є створення прозорого ринку землі.
  • В кінці квітня постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що ринок землі в Україні має запрацювати до початку 2018 року.
  • У свою чергу, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що він проти того, щоб продавати землю іноземцям і великим агрохолдингам.
  • 3 липня в ЗМІ з’явилася інформація, що в МВФ нібито не наполягають на введенні ринку земель в якості однієї з умов виділення Україні чергового траншу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас