Стали відомі лауреати Нобелівської премії з медицини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стали відомі лауреати Нобелівської премії з медицини

Світ
484
Нобелівський комітет починає роздачу призів видатним вченим в різних дисциплінах. Стали відомі лауреати премії в номінації «Фізіологія або Медицина». Ними стали троє американських учених – Джеффрі Хол, Майкл Розбах і Майкл Янг. Кожен отримає одну третину призу (повний приз – близько $1,1 млн) за дослідження добових ритмів живих організмів.
Життя на Землі – в тому числі люди – адаптовані до її обертання. Вчені вже давно знали про існування так званого «біологічного годинника», який допомагає живим організмам пристосовуватися до добових ритмів (так званих циркадних ритмів). Дослідники, яких відзначили «Нобелівкою», якраз і займалися аналізом того, як влаштованй цей годинник, яким саме чином рослини, тварини і люди адаптують свої біологічні ритми так, щоб вони синхронізувалися з обертанням Землі.
Дослідження циркадних ритмів у рослин і тварин проводилися ще в XVIII столітті (наприклад, астроном Жан-Жак д’Орту де Меран вивчав їх у мімози), але довгий час було неясно, за рахунок яких молекулярних механізмів вони працюють. У 1970-х Сеймур Бензер і його учень Рональд Конопка задалися питанням, чи можливо ідентифікувати ген, який контролює циркадні ритми. Вони продемонстрували, як мутації в певному гені впливають на циркадні ритми, і назвали його period. Лауреати цього року змогли розкрити, як саме працює цей ген.
Подібні дослідження мають велике значення: адже «біологічний годинник» впливає на безліч фізіологічних і психологічних функцій, таких як сон, поведінка, рівні гормонів, метаболізм, температура тіла і т.д. Наприклад, саме з функціонуванням «біологічного годинника» пов’язаний відомий ефект джетлага – коли людина, подорожуючи з однієї часової зони в іншу, стикається з проблемами втоми, концентрації і т.д. Це важливо і для медицини: одні ліки краще діють вранці, інші – увечері. Вивчення «біологічного годинника» допоможе зрозуміти, коли кожній окремій людині краще їх приймати.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас