Євросоюз може ввести нові податки для компаній в сфері цифрової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз може ввести нові податки для компаній в сфері цифрової економіки

Світ
494
Компанії в сфері цифрової економіки в Євросоюзі платять удвічі менше податків, ніж підприємства з реального сектора, з’ясували регулятори ЄС. У зв’язку з цим Європейська комісія (ЄК) має намір ввести нові податки для високотехнологічних компаній, включаючи Google, Amazon, Facebook.
Заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс в четвер представив журналістам нову ініціативу з метою “гарантувати оподаткування цифрової економіки”.
За даними ЄК, середня ставка податку на прибуток транснаціональних компаній в сфері цифрових технологій становить в Євросоюзі 10,1%, тоді як традиційний бізнес платить 23,2%. Де-факто багато високотехнологічних гігантів знижують ставку оподаткування практично до нуля: Apple в Ірландії в 2014 році заплатила 0,005% річного прибутку, тоді як базова ставка податку на прибуток в країні становить 12,5%. Реальна ставка податку на прибуток Amazon у Великобританії в 11 разів нижча, ніж у традиційних книжкових магазинів.
Уряд Франції пропонував розраховувати податки для цифрової економіки від обороту, а не від прибутку, пише The Guardian. Цю ініціативу підтримали ще 10 держав ЄС, включаючи Німеччину, Італію та Іспанію, однак Єврокомісія не поспішає відходити від звичного податку на прибуток.
“Є широка згода, що наростаючий перехід економіки на цифрові технології пропонує величезні економічні можливості. Паралельно повинні розвиватися наші податкові системи, щоб враховувати нові моделі підприємств, залишаючись при цьому справедливими, ефективними і стійкими до випробувань часом”, – заявив В.Добровскіс на прес-конференції в Брюсселі.
Крім того, за його словами, питання пов’язане зі стійкістю податкових зборів, в той час як “традиційні податкові джерела піддаються сильному тиску”.
Нова ініціатива Єврокомісії спрямована на те, щоб оподаткування цифрової економіки було “справедливим і сприятливим для економічного зростання”, додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас