Створено блокчейн-додаток для цифрової демократії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено блокчейн-додаток для цифрової демократії

Світ
515
Некомерційна організація Democracy Earth з Пало-Альто, Каліфорнія, представила додаток «делегативної демократії» Sovereign, заснований на технології розподіленого реєстру. З його допомогою виборці зможуть впливати на політику всього лише кількома натисканнями кнопок.
Розробники програми сподіваються, що Sovereign покладе початок нової демократичної системи, яка переступить через національні кордони. «Зараз існує невід’ємна несумісність інтернету і держав, – каже Сантьяго Сірі, один із засновників Democracy Earth. – Якщо ми хочемо задуматися про цифровий уряд, нам потрібно мислити в безмежному, глобальному масштабі».
Основна концепція делегативної демократії полягає в тому, що виборці можуть висловлювати свою думку щодо питань безпосередньо або делегувати свої голоси комусь ще, хто, на їхню думку, краще зможе розібратися в них. Ці делегати також можуть, у свою чергу, передавати свої голоси вгору по ланцюжку. Важливо при цьому те, що громадяни бачать, яку думку висловлюють їхні делегати, і можуть забрати у них голоси в разі незгоди.
Ця ідея має недоліки: по-перше, процес голосування ускладнюється і загальмовується, по-друге, харизматичні та популярні лідери можуть акумулювати велику кількість голосів і купувати занадто велику владу.
На думку Сірі, всього цього можна уникнути з Sovereign, який використовує існуючу платформу блокчейну, але замість криптовалюти створює кінцеве число токенів, або «голосів». Вони розподіляються між зареєстрованими користувачами, які можуть голосувати як частина організацій, створених в цій мережі, чи то політична партія, муніципалітет, країна чи компанія. Знання блокчейну для цього не потрібно – достатньо увійти в додаток і віддати один або кілька голосів натисканням кнопки, повідомляє New Scientist.
Токени «голосів» кінцеві, тобто користувачі повинні будуть розподіляти їх акуратно, але вони зможуть віддати кілька голосів за питання, яке їм особливо небайдуже. «Блокчейн не можна підробити, ніхто не зможе змінити або стерти голоси, а це критично важливо для демократії», – говорить Сірі.
Sovereign стане доступний для публіки в кінці року, але перші тести вже відбулися. З його допомогою в 2016 році пройшов неофіційний цифровий референдум в Колумбії про мирний договір уряду країни з революційними збройними силами FARC. На відміну від офіційного референдуму, де можна було відповісти лише «так» або «ні», виборці мали можливість розподілити 100 «голосів» щодо семи основних питань запропонованої угоди. Офіційні результати показали, що колумбійці проти мирного договору. Результати голосування в Sovereign дали більш точну картину: незгоду народу викликав всього один пункт із семи.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас