Світовий банк дав пораду Мінфіну, з чого почати реформу держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк дав пораду Мінфіну, з чого почати реформу держбанків

Казна та Політика
806
Усунення проблемних активів із держбанків не вирішує проблему їх виникнення, і потрібна реформа системи корпоративного управління держбанків.
Світовий банк закликає повернутися до питання створення структури врегулювання непрацюючих активів державних банків після вдосконалення системи корпоративного управління в цих фінустановах.
“До вирішення створення “паркувальної платформи” для проблемних активів варто повернутися після того, як буде вирішена проблема непрацюючого корпоративного управління в цих державних банках”, – сказав фахівець фінансового сектору Світового банку Євген Гребенюк в ході дискусії з експертами в Міністерстві фінансів.
Він підкреслив, що усунення проблемних активів з держбанків не вирішує первинну проблему їх виникнення, і потрібна реформа системи корпоративного управління держбанків, що вже передбачено чинною стратегією.
“Ці два питання безпосередньо пов’язані. Наприклад, якщо в “Ощадбанку” і “Укрексімбанку” в результаті цієї реформи дійсно з’являться незалежні наглядові ради і нове незалежне керівництво, то можливо, вони не захочуть видавати проблемні кредити”, – додав він.
У свою чергу, перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова підкреслила, що Мінфін підтримує реформу корпоративного управління держбанків і вже впровадив нову модель в “Укргазбанку” і “ПриватБанку” без прийняття Верховною Радою відповідного закону.
“Проблема в тому, що непрацюючі кредити накопичилися в тому числі в результаті не залежних від банків факторів: втрата територій і позичальників на цих територіях, військові дії і втрата ринків в результаті цих дій”, – підкреслила вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас