Фонд Норвегії відмовляється від рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд Норвегії відмовляється від рубля

Світ
1304
Суверенний фонд Норвегії – найбільший в світі – готує реформу, в рамках якої перегляне стратегію вкладення коштів у ринки, що розвиваються. Про це йдеться в повідомленні самого фонду.
Центральний банк країни і Суверенний фонд зараз використовують свого роду індекс, що складається з 23 валют, але тепер від нього планується відмовитися і використовувати індекс, що складається з трьох основних валют: долар, євро і британський фунт. Поки рішення не прийнято, пропозицію наразі розглядає Мінфін, однак в разі схвалення документ буде передано на розгляд парламенту.
Як це інтерпретувати? Судячи з усього, норвежці планують повністю відмовитися від вкладень в боргові інструменти країн, що розвиваються, і зосередитися на паперах розвинених країн. У повідомленні фонду також йдеться, що в довгостроковій перспективі диверсифікація вкладень в боргові папери не так ефективна, як, наприклад, диверсифікація вкладень в акції.
Якщо рішення буде прийнято, фонд, очевидно, почне розпродаж облігацій країн, що розвиваються, а також країн, чиї облігації не номіновані в зазначених трьох валютах, в тому числі Японії.
Як пише Financial Times, фонду доведеться продати папери на суму $140 млрд, з них $20 млрд припадають на Японію, $40 млрд – на папери країн, що розвиваються. Розпродаж торкнеться і Росії. Частка рублевих державних облігацій становить 0,6% і наближається до $2,2 млрд. Таким чином, GPFG є одним з найбільших власників російських цінних паперів: всього в іноземному володінні перебуває $25 млрд облігацій з $93 млрд.
Варто також зазначити, що мова в даному випадку йде саме про інвестиції в облігації. Що стосується акцій, то в них Суверенний фонд Норвегії тримає близько 65% активів і про реформу вкладень за цим напрямком мова не йде.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас