Стенфордські вчені більше двох років вирощують у пробірці мінімозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стенфордські вчені більше двох років вирощують у пробірці мінімозок

Технології&Авто
663
Можливість вивчати ракові тканини в лабораторних умовах дозволила свого часу трансформувати онкологію. Нейробіологи Стенфордського університету хочуть домогтися того ж в галузі психіатрії, створивши штучний мозок у пробірці.
Однак, не маючи можливості просто відрізати шматочок головного мозку, медикам доводиться шукати обхідні шляхи. Тому Сергіо Паска і його колеги виростили зі стовбурових клітин невеликі кульки мозку, приблизно 4 мм діаметром. Отримавши потрібні хімічні речовини, ці культури через кілька тижнів або місяців перетворилися на нейрони та інші клітини, які до певної міри стали схожі на справжній мозок, повідомляє Wired.
Не вперше вчені намагаються виростити «мінімозок», або церебральні органели, в пробірці. Але більшість спроб обмежувалися імітацією мозку в перший триместр його розвитку. Згідно з даними досліджень, однак, процеси, що призводять до формування неврологічних розладів, таких як аутизм або шизофренія, починаються пізніше, в другій або третій триместр, або навіть після народження дитини.
Паска і його колеги змогли обійти цю перешкоду і значно збільшити термін життя мінімозку. Вони вигодовували церебральні органели майже два роки (а деякі з органоїдів живі понад 850 днів). Це дозволило їм вивчити роль таких типів клітин, як, наприклад, астроцити, в розвитку мозку.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас