Кабмін дозволив НБУ монополізувати ринок кредитних бюро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін дозволив НБУ монополізувати ринок кредитних бюро

Кредит&Депозит
621
Кабінет міністрів України схвалив надання Національному банку України повноважень на створення і ведення кредитного реєстру.
Відповідний проект внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення та ведення кредитного реєстру НБУ затверджено під час чергового засідання уряду в середу.
В рамках нових повноважень НБУ зможе отримувати від банків і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб визначену законом інформацію про юридичних і фізичних осіб-сторін кредитних операцій; використовувати таку інформацію для цілей банківського регулювання і нагляду; надавати банкам і бюро кредитних історій визначену законопроектом інформацію з реєстру.
Крім цього, Нацбанк зможе встановлювати певні рівні заборгованості позичальника перед банком, при перевищенні яких банк повинен буде подати в кредитний реєстр інформацію про проведення кредитної операції з таким клієнтом.
Законопроект також регулює правові підстави для розкриття НБУ інформації з реєстру, яка буде надаватися банкам і бюро кредитних історій і містить банківську таємницю.
Норми законопроекту також передбачають, що боржник-клієнт банку матиме право доступу до інформації про себе та право вимагати внесення змін в таку інформацію в разі незгоди з її змістом.
Як повідомлялося, група депутатів в середині вересня 2015 року зареєструвала у Верховній Раді проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення та ведення кредитного реєстру НБУ” №3111.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас