Автоматизація позбавить роботи 5 млн японців до 2025 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автоматизація позбавить роботи 5 млн японців до 2025 року

Технології&Авто
434
Попит на промислову робототехніку в Японії зростає, а інвестиції в ІТ-галузь збільшуються. Поки в країні немає проблеми безробіття, але з розвитком технологій число невлаштованих громадян досягне рекордних показників. Масштаб проблеми описує Nikkei Asian Review.
У червні рівень безробіття в Японії перебував на позначці 3%. В середньому на одного претендента припадає 1,51 вакансій. Країна також перебуває в стані демографічного ризику через стрімке старіння населення.
Уряд очікує, що в 2017 році число працездатних громадян складе 76 млн, а до 2065 року скоротиться вже до 45 млн.
Згідно з дослідженням Банку Японії, в 2017 році число компаній, які збільшать інвестиції в розвиток технологій, зросте на 17,5% і досягне рекордного рівня. І причиною цьому служить брак робочої сили.
Щоб підвищувати продуктивність і збільшувати прибуток, роботодавцям доводиться вдаватися до роботизації та автоматизації.
В результаті впливу цих факторів у Японії до автоматизації почали ставитися як до корисного інструменту, який допоможе врятувати економіку. Японія вже входить до трійки лідерів у виробництві промислової робототехніки, але масштаби поставок продовжують рости. У другому кварталі 2017 року японські виробники обладнання отримали замовлення на суму 171,7 млрд йен (~$1,57 млрд) – на 49% більше, ніж за той же період минулого року. На кінець червня загальна сума замовлень становила 384,3 млрд йен (~$3,52 млрд).
Багато виробників не справляються з такою кількістю поставок. Водночас інвестиції в ІТ-розробки ростуть. За прогнозами Банку розвитку Японії, уього року вкладення в цю галузь зростуть на 28% і складуть 558,2 млрд йен (~$5,2 млрд).
Всі ці фактори довгий час вважалися позитивними в контексті демографічної та економічної ситуації в Японії. Але нове дослідження Recruit Works Institute вказує на можливі ризики. За оцінками аналітиків, прискорені темпи автоматизації, викликані браком робочої сили, призведуть до підвищення рівня безробіття до 5,8% до 2025 року. Це рекордний показник для Японії.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас