Українців чекають штрафи за викидання сміття за межі урн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців чекають штрафи за викидання сміття за межі урн

Казна та Політика
3507
Так, 17 липня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6730 «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (щодо викидання відходів у неналежних місцях)».
Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Ірина Геращенко, Ганна Гопко, Остап Єднак.
Як вказано в пояснювальній записці, в Кодексі України про адміністративні правопорушення відсутня окрема стаття, яка б передбачала відповідальність за навалювання сміття будь-якого походження та обсягу. Розміри штрафів і механізм їх накладення, які передбачаються іншими статтями цього Кодексу, що регулюють проблему засмічення, недостатньо дієві.
У пояснювальній записці також наводиться приклад боротьби інших країн з викиданням сміття в недозволених місцях. Так, в Сінгапурі за викидання сміття введений штраф – приблизно 650 дол. США. Такий високий штраф дозволив Сінгапуру досягти статусу найчистішого міста планети.
Також в Лондоні, завдяки підвищенню штрафів за викидання недопалків у недозволених місцях, який становить приблизно 160 дол. США, вдалося досягти зменшення кількості сміття на вулицях, а влада почала використовувати гроші від штрафів на придбання нових урн і фінансування кампанії про шкоду куріння.
Доповнення Кодексу зазначеною статтею встановить адмінвідповідальність за викидання будь-яких відходів за межі урн, контейнерів або інших ємностей для збору, утилізації чи переробки сміття. Зазначені дії будуть присікатися штрафом від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 850 грн).
Також за повторне порушення штраф збільшиться від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1700 грн).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас