"Нафтогаз" не буде знімати претензії і скасовувати позови до "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" не буде знімати претензії і скасовувати позови до "Газпрому"

Фондовий ринок
444
НАК “Нафтогаз України” вважає обґрунтованими свої два позови до ПАТ “Газпром” в Стокгольмському арбітражі, не має наміру їх скасовувати і розраховує на перемогу за обома, заявив комерційний директор НАК Юрій Вітренко у відповідь на заяву МЗС РФ про умови збереження транзиту російського газу через Україну.
“Ніхто знімати претензії і скасовувати абсолютно обґрунтовані позови стосовно “Газпрому” не буде”, – написав він на своїй сторінці в Facebook ввечері в середу.
Ю.Вітренко нагадав, що позов “Нафтогазу” в Стокгольмському арбітражі за контрактом на купівлю-продаж газу був визнаний обґрунтованим, і вимоги української компанії були задоволені.
“Наш позов щодо транзиту не менше обґрунтований. Тож виграли за одним позовом, розраховуємо на перемогу і за іншим позовом”, – заявив він.
Раніше в середу в російському МЗС заявили, що “збереження транзиту газу через Україну було б можливим тільки в разі надання Києвом конкурентоспроможних тарифів на транзит і нівелювання відомих транзитних ризиків, включаючи зняття всіх претензій і скасування абсурдних позовів стосовно “Газпрому”.
Крім того в МЗС РФ стверджують, що концепція будівництва “Північного потоку-2” не передбачає припинення транзиту російського газу діючими газопроводами.
“Цим заявам віри немає. Минулого разу нас теж запевняли, що запуск “Північного потоку-1” не призведе до зменшення транзиту через Україну. Обдурили”, – прокоментував Ю.Вітренко другу частину заяви російського зовнішньополітичного відомства.
Він нагадав, що ще недавно російська сторона публічно заявляла, що ні за яких обставин транзиту через Україну по закінченні поточного контракту не буде.
За його словами, змінилася ця позиція тільки після того, як Україна в Стокгольмському арбітражі зажадала задоволення свого контрактного права про перегляд транзитного тарифу відповідно до європейських умов тарифоутворення. Ю.Вітренко нагадав, що ці умови дозволяють “Нафтогазу” вимагати набагато вищої плати за транзит для покриття збільшених витрат через необхідність прискорено амортизувати українську газотранспортну систему.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас