Продовольча безпека Великої Британії опинилася під загрозою через Brexit - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продовольча безпека Великої Британії опинилася під загрозою через Brexit - експерти

Світ
463
Продукти харчування в Британії після виходу з Євросоюзу (Brexit) подорожчають і одночасно стануть менш безпечними, оскільки уряд країни навіть не замислюється про необхідність замінити загальноєвропейські норми, що складалися десятиліттями.
Такого висновку дійшли вчені Лондонського університету, унівеситету Сассекса і університету Кардіффа, які опублікували дослідження в понеділок, коли в Брюсселі розпочався черговий раунд переговорів про Brexit.
“Переговори про Brexit повинні завершитися через 20 місяців, і такі проблеми – безпрецедентний політичний провал”, – вважає один з авторів дослідження, професор університету Сіті (частина Лондонського університету) Тім Ленг, що спеціалізується на питаннях продовольчої політики.
Експерти відзначають, що чинне законодавство ЄС про сільське господарство і рибну галузь вимагало б серйозних змін, навіть якби Британія прийняла рішення залишитися частиною блоку. Однак Brexit означає, що Великобританії необхідно створювати багато правил практично з нуля, що загрожує суттєвими проблемами.
“Також існують серйозні ризики, що стандарти якості продуктів знизяться, якщо Великобританія відмовиться від правил ЄС і замість цього укладе угоди про вільну торгівлю з країнами, в яких стандарти істотно слабкіші”, – йдеться в дослідженні.
Вчені стверджують, що останні 50 років продовольча безпека Великобританії не викликала запитань завдяки стабільності поставок і цін. Однак після виходу з ЄС волатильність може повернутися до пікових рівнів 1930-х років, які будуть “безпрецедентними для розвинених країн у мирний час”.
У дослідженні наголошується, що Великобританія імпортує 80% свіжих овочів і 40% свіжих фруктів, що загрожує підвищенням цін на тлі ослаблення фунта. Зростання цін буде ще істотнішим в разі введення імпортних мит та додаткових витрат через затримки на митниці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас