Луценко, як і раніше, наполягає на легалізації видобутку бурштину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Луценко, як і раніше, наполягає на легалізації видобутку бурштину

Казна та Політика
431
Держава повинна прописати правила видобутку бурштину, надавши право українцям займатися цією діяльністю і забезпечити їм охорону, вважає генеральний прокурор України Юрій Луценко.
“Я категоричний противник нелегального видобутку бурштину. Але, з іншого боку, ще з часів керівництва МВС я наполягаю на легалізації такого бізнесу”, – сказав Ю.Луценко.
Він нагадав, що було дві спроби легалізації видобутку бурштину: прийняття закону, який згодом був заблокований більшістю в парламенті, і розпорядження Кабінету міністрів, за яким видобуток бурштину на пошкоджених нелегальними копачами землях було доручено двом державним підприємствам.
“Наскільки мені відомо, в даний час вони (ці підприємства – ред.) не переступили до такої роботи, а значить, і далі процвітає нелегальний бізнес”, – сказав генпрокурор.
“З моєї точки зору, держава, як колись на каліфорнійському Клондайку, має зробити прості речі: останній постріл шерифа – ось правило. Той, хто його порушить, отримає перший постріл в повітря, другий – в лоб”, – іронічно зауважив генпрокурор.
Тобто, за його словами, ці державні підприємства повинні надати, “умовно кажучи, квитки на право видобутку на певних ділянках, очевидно, місцевому населенню, яке сьогодні видобуває бурштин”. “Тільки сьогодні люди платять бандитам, а будуть платити менше і державі”, – додав Ю.Луценко.
Він також висловився за необхідність охорони місць видобутку бурштину, яка припинить “бандитську активність”.
Крім того, за словами Ю.Луценка для видобутку бурштину необхідна відповідна техніка, яка буде добувати бурштин промисловим способом з подальшою рекультивацією земель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас