Банки перестануть ставити магазинам нові термінали в разі обмеження карткових комісій - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки перестануть ставити магазинам нові термінали в разі обмеження карткових комісій - експерт

Казна та Політика
756
Адміністративне обмеження комісії interchange, яке народні депутати хочуть ввести законом, підірве рух, що зароджується, з переведення готівкових розрахунків у безготівкову сферу.
Таку думку озвучив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн, коментуючи зареєстрований у Верховній Раді законопроект №6573 («Про платіжні системи та переказ коштів в Україні в частині винагороди під час проведення еквайрингу»).
Нагадаємо, що законодавці пропонують зробити interchange фіксованою і поетапно знижувати в найближчі три роки: з 2018 – 1% від суми операції, з 2019 – 0,65%, з 2020 – 0,3%. А загальний розмір банківської комісії хочуть знижувати в іншій динаміці: до 31 грудня 2018 – 1,5% від суми операції, до 31 грудня 2019 – 1%, з 1 січня 2020 року – 0,5%. Зараз середній розмір комісій знаходиться в рамках 2-3% суми.
«Не можна на рівні закону вказувати господарюючим суб’єктам, зокрема банкам і підприємствам, які комісії встановлювати між собою в їх договірних відносинах. Це вільні ринкові відносини. Навіть дико бачити такі законопроекти. Ринок сам все може відрегулювати при відповідних економічних умовах», – зазначив Антон Тютюн.
Пропонуючи знизити комісії interchange, депутати посилаються на наявність подібної практики в Європі. Однак це обгрунтування Антон Тютюн вважає хибним. Оскільки на заході інший рівень економіки і банківського сектора, а також середньої транзакції і загальний обсяг розрахунків картками.
«Якщо ми впровадимо подібні новації, то зупинимо розвиток мережі термінального обладнання у торговців. Ми не будемо зацікавлені у цьому. Адже обладнання імпортне, закуповується за валюту за кордоном, несуться витрати на його супровід. Тому тут треба бути дуже акуратними», – пояснив банкір.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас