Кардіостимулятори навчили розслідувати злочини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кардіостимулятори навчили розслідувати злочини

Технології&Авто
351
Вчені з’ясували, що дані з імплантованих кардіостимуляторів можуть точно передбачити час і причину смерті. Це допоможе розслідувати складні злочини, де розтин не дозволяє знайти істину, пише Science Daily.
«У практиці судової медицини 30% смертей залишаються нерозкритими, – говорить кардіолог медичного університету Берліна Філіп Лакур. – Кількість імплантованих кардіоаппаратов з кожним роком зростає, і збір даних з них допоміг би пролити світло на причину багатьох смертей, що не вдається зробити після звичайного розтину. Зараз це рідко практикується».
Вважається, що дані необхідно взяти не пізніше двох тижнів після розтину. Це пов’язано з тим, що пам’ять кардіостимулятора заповнюється «сміттям» після того, як він від’єднується від тіла.
Дослідники з берлінського університету, в якому за останні п’ять років було здійснено 5 тисяч розтинів, розповіли, що з них в 150 випадках в тіло людини був імплантований апарат для підтримки роботи серця. Зокрема, 107 кардіостимуляторів, 22 імплантовані кардіовертерні дефібрилятори, 14 систем ресинхронізації і 6 імплантованих датчиків серцевого ритму.
Після вилучення апаратів з’ясувалося, що в 76% випадків можна було передбачити час смерті аж до хвилини, а причину смерті – в 24%. «Найлегше причина смерті визначалася, коли апарат фіксував летальну аритмію або тахікардію, – каже Лакур. – Наприклад, в одному випадку кардіостимулятор зафіксував шлуночкову фібриляцію, але не став втручатися, тому що у нього не було функцій дефібрилятора».
При цьому в 7% випадків причиною смерті став збій в роботі самого апарату, що без аналізу даних складно було б з’ясувати, і виробники (а головне, пацієнти) про це б не дізналися. Зокрема, ламалися свинцеві пластини, що з’єднують пристрій і серце, алгоритми програми містили «баги» – апарат не впізнавав аритмію і не робив розряд або сам розряд був недостатньо сильним, щоб виправити аритмію.
В цілому, використання даних з кардіостимуляторів дозволило знизити кількість нерозкритих смертей з 30% до 10-20%.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас