"Нафтогаз" повідомив, за що доведеться платити "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" повідомив, за що доведеться платити "Газпрому"

Фондовий ринок
2838
В результаті скасування Стокгольмським арбітражом принципу “бери або плати” в договорі “Нафтогазу” з “Газпромом”, Україні належить компенсація переплати за газ, відібраний у IV кварталі 2014-го і в 2015 році, тобто за періоди, коли країна платила за газ за ціною, вищою від європейської, повідомляє Новое время з посиланням на заяву головного комерційного директора “Нафтогазу України” Катерини Шаповал.
“Ми не заперечували, що взяли газ в 2014-му і маємо за нього заплатити. Ми не вимагали в арбітражі, щоб нам дозволили не платити. Ми просили, щоб переглянули ціну. Цю вимогу було задоволено з квітня 2014 року. На жаль, не з 2011-го, як було зазначено в нашому позові. І ми просили європейську ціну мінус вартість транспортування. Але арбітраж сказав: просто європейська ціна. Адже за харківською знижкою в 2011-2014 роках не видно, що до квітня 2014 року ціна за контрактом була вище рівня європейських цін. Тож перегляд ціни буде лише з квітня 2014 року”, – повідомила вона.
Також Шаповал зазначила, що в результаті перегляду Україні буде покладатися компенсація переплати за газ, відібраний у IV кварталі 2014-го і в 2015 році. Тобто за періоди, коли країна платила за газ за ціною, вищою від європейської.
“Ціна, яка буде переглянута з квітня 2014 року, почне застосовуватися не тільки до обсягів власне 2014 року, але і до того газу, який ми брали в 2015-м. Ми за нього заплатили за “зимовим пакетом”. Згідно з переглянутою ціною, там переплата з нашого боку”, – підкреслила вона.

Довідка Finance.UA

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судові розгляди з російським “Газпромом” за двома контрактами: щодо транзиту російського газу до ЄС через територію України та купівлі-продажу Україною російського газу.
  • Станом на 29 травня 2017 року сума претензій “Нафтогазу” до “Газпрому” за контрактом на закупівлю газу становить 30,3 мільярда доларів, а з боку “Газпрому” до “Нафтогазу” – 47,1 мільярда доларів, з яких 34,45 мільярда доларів в якості санкції за принципом “бери або плати”.
  • 1 червня Стокгольмський арбітраж прийняв рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни за укладеним в 2009 році контрактом на закупівлю газу в російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Раніше повідомлялось, що “Нафтогаз” відмовляється вести переговори з “Газпромом” у Росії.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас