Єврокомісія запропонувала посилити контроль за клірингом операцій в євро після Brexit — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія запропонувала посилити контроль за клірингом операцій в євро після Brexit

Світ
123
Європейська комісія розробила звід правил, який дозволить їй блокувати діяльність компаній, що перебувають за межами ЄС і не підкоряються законодавству ЄС, щодо клірингу операцій в євро.
У тексті документа підкреслюється, що одним з факторів, що викликали необхідність такого кроку, є майбутній вихід Великобританії з Європейського союзу.
“Brexit несе в собі істотні ризики фінансової стабільності в ЄС”, – йдеться в тексті документа. Після завершення виходу Великобританії з ЄС значна частина операцій з деривативами, номінованими в євро, здійснюватиметься поза юрисдикцією Євросоюзу.
Згідно із запропонованими правилами, Європейське управління з цінних паперів і ринків (ESMA) спільно з центробанками окремих країн зможе вирішити, що та чи інша клірингова компанія є системно важливою для фінсистеми ЄС в цілому, після чого Єврокомісія може наказати такій компанії перенести пов’язані з євроклірингом операції на територію ЄС.
За словами експертів, це рішення може поставити під загрозу бізнес багатьох британських компаній і позбавити Лондон статусу одного з центрів клірингу операцій в євро. Обсяг таких операцій, що здійснюються в британській столиці, іноді досягає $900 млрд на добу.
При цьому керівники клірингових компаній в Лондоні побоюються, що ЄК може піти ще далі і ввести ліміт на обсяг таких операцій, що здійснюються за межами ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас