"Проблемні" субсидії: як брак грошей на субсидії може вплинути на життя українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Проблемні" субсидії: як брак грошей на субсидії може вплинути на життя українців

Казна та Політика
1895
Цього року держава повинна виділити 100 мільярдів гривень на субсидії, а не 47 мільярдів, як передбачено бюджетом. Це може негативно вплинути на майбутній опалювальний сезон.
Як повідомляє “Сегодня”, заступник голови парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства Альона Бабак заявила, що необхідна сума для оплати субсидії перевищує закладену в бюджеті в два рази. В результаті нестачі коштів, держава накопичує мільярдні борги перед постачальниками комунальних послуг, що може негативно позначитися на майбутньому опалювальному сезоні. Якщо населення не платить за рахунками, то країна може не розрахуватися перед “Нафтогазом” і українці ризикують залишитися без гарячої води і опалення.
“В Асоціацію входять 90 компаній. У нас немає жодного підприємства, яке б повністю отримало пільги і субсидії за відпущене тепло. Я не знаю, про що зараз думають в Кабміні, зараз кожна несплачена копійка веде до того, що “Нафтогаз” буде нараховувати пені та штрафні санкції. Підприємства зараз працюють на сплату штрафних санкцій. Підприємства майже всі зможуть взяти участь”, – розповідає екс-глава НКРЕКП, віце-президент “Укртеплокомуненерго” Сергій Дунайло.
За нинішньою системою передбачається, що субсидії будуть фінансуватися за рахунок податків «Нафтогазу». За словами директора департаменту податкового планування і регуляторної політики НАК “Нафтогаз України” Юрія Колобушкіна, в цьому році підприємство заплатить 74 мільярди гривень податків, однак на субсидії в держбюджеті передбачили всього 47 мільярдів.
“Поріг міцності може розірватися. Потрібно працювати, щоб толерантно провести розрахунки і підготуватися всім підприємствам до опалювального сезону”, – розповідає представник “Нафтогазу”.
Як пояснюють в Мінфіні, бюджет України на цей рік вже розподілений, і щоб знайти додатково 10-15 мільярдів гривень на субсидії, їх потрібно десь взяти або у когось забрати. Кошти, які додатково з’являться в бюджеті за рахунок підвищення мінімальної зарплати, направлять на “осучаснення” пенсій. Як будуть вирішувати проблему з фінансуванням субсидій, на даний момент невідомо.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас