У вільному плаванні: Український уряд скасував регулювання цін на продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вільному плаванні: Український уряд скасував регулювання цін на продукти

Казна та Політика
615
Уряд України скасував державне регулювання на соціальні продукти харчування.
Відповідним рішенням від середи, 7 червня, Кабмін України постановив, що вже з 1 липня цього року втрачає чинність низка попередніх рішень з державних гарантій стримування цін на продукти соціальної групи. Серед них – скасування права місцевих органів влади вимагати від виробників попереднього декларування цін та забезпечувати стабільність вартості окремих видів хліба та інших продуктів для незаможних. А також низка постанов самого Кабміну від попередніх років про затвердження порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари і порядку ціноутворення на окремі види продовольчих товарів.
Чи зростуть ціни?
Аналітики розійшлися в оцінках цього урядового рішення. Доктор економічних наук та заслужений економіст України Олексій Плотніков у розмові з DW критично поставився до скасування державного регулювання на соціальні види продуктів харчування. “Коли країна в кризі, не регулювати вартість соціальних продуктів – це вкрай сумнівне рішення. Це можна робити лише коли економіка іде на підйом і заможні громадяни можуть самостійно забезпечити себе необхідними харчами”, – сказав Плотніков.
Він переконаний, що держава “вчергове знехтувала інтересами своїх громадян”, адже за прогнозом економіста, ціни на хліб та інші соціальні харчі за ринкових умов зростатимуть і це спричинить подальше зниження рівня життя соціально незахищених верств населення. “Люди, які і так від самого ранку ставали в черги за соціальними харчами, тепер відчують негативний вплив цього рішення уряду”, – вважає Плотніков.
Цільова допомога замість державного регулювання
Водночас директор київського Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський назвав рішення уряду “кроком в правильному напрямку”. Економіст зазначив, що ефективність державного регулювання цін на соціальну групу харчових продуктів традиційно була дуже низькою, а виробники вже давно навчилися успішно обходити урядові обмеження. “Проблема полягає не в тому, щоби на рівні держави регулювати ціни для допомоги незаможному населенню, а в тому, щоби зробити таку допомогу цільовою”, – вважає Бураковський.
Він пояснив, що в такому разі уряд міг би не перешкоджати розвиткові конкуренції на ринку і, водночас, допомагати тим, хто справді цього потребує. Економіст не очікує значного стрибка цін на товари, які зараз входять до соціальної групи з регульованими цінами, але вважає конче необхідним те, щоби уряд вже зараз організовував надання субсидій незаможним громадянам. Також мають бути прискорені темпи реформування системи соціальної допомоги та пенсійної системи. “Третій напрямок – це зробити все можливе, щоби детінізувати економіку, бо зараз в уряду є можливість регулювати тільки ті процеси, які є в офіційному секторі економіки, і ніхто не знає, що відбувається в неофіційному”, – коментує Бураковський.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас