Вимираючий вид: що робити, якщо ваша професія завтра помре — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимираючий вид: що робити, якщо ваша професія завтра помре

Особисті фінанси
1762
Штучний інтелект, електромобілі, багатозадачні роботи і літаючі дрони перестали бути просто фантазією і вигадкою, перетворившись на реальність.
Важливо розуміти, що часи, коли бухгалтер займався тільки бухгалтерією, продавець – продажами, а суддя – правосуддям, закінчилися. І щоб займати гідне місце на ринку праці, необхідно постійно розширювати свої знання, удосконалювати навички та освоювати нові напрямки, розповідає Work.ua.
Де ми, а де ШІ?
Багатьом здається, що всі ці передові розробки торкнуться нас ще зовсім не скоро. Мовляв, де Україна, а де штучний інтелект? Смішно сказати, але на деяких вітчизняних підприємствах бухгалтерію все ще ведуть в ручному режимі, не кажучи про інші технологічні процеси.
Та все ж, ці пережитки минулого зустрічаються все рідше. Безліч українських компаній переходять на нові методи організації роботи і підходу до здійснення поставлених цілей. Petcube, SolarGaps, Grammarly, Promo.ua – ви коли-небудь чули про ці компанії? Ні, тоді Гугл вам на допомогу.
Ці та сотні інших українських хлопців на своєму прикладі вже довели, що при правильній розстановці пріоритетів і грамотно розподілених ресурсах можна легко вийти на світовий рівень і затьмарити конкурентів з різних країн. Все, що для цього необхідно – поховати старі стандарти ведення бізнесу та побудови команди.
Тож якщо ви думаєте, що до нас технології дійдуть нескоро, озирніться навколо – вони вже тут. І ті, хто не готовий це прийняти, на жаль, ризикують залишитися за бортом “Ноєвого ковчега”, що пливе назустріч марсіанському майбутньому на всіх вітрилах.
Поневолення машинами вже не за горами?
Так, якщо люди і далі вважатимуть, що 5 років інституту і 10 років роботи за фахом – це стеля. Якщо ви не хочете стати героєм антиутопічної реальності, в якій бездушна машина забирає ваше робоче місце, пора діяти. І це не жарти! Колись давно люди вірили в цілющі властивості тютюну і подорожника, а сьогодні нанороботи можуть розпізнавати і виліковувати ракові клітини.
Колись вести складський облік потрібно було в письмовому вигляді, заповнюючи один за одним об’ємний зошит. Сьогодні достатньо встановити програму, і весь обсяг даних – до ваших послуг.
Про що ж задуматися?
Білл Гейтс, який дещо знає, рекомендує звернути увагу на біологію, енергетику і штучний інтелект. Особливо тим, хто тільки обирає майбутню професію. Пов’язує він це з розвитком технологій, переходом на відновлювану енергію і, на жаль, з біологічним тероризмом.
Але це зовсім не означає, що тільки ці три сфери залишаться затребуваними через якихось 15-20 років. Наприклад, інший експерт, підприємець зі світовим ім’ям Марк К’юбан, вважає, що майбутнє – за філософами і філологами. Яких так і не зможуть замінити роботи і машини.
Але обидва мільярдери сходяться на думці про те, що затребуваними залишаться люди, які вміють швидко приймати рішення, творчо підходити до завдань, знаходити нестандартний вихід з критичних ситуацій.
Що робити, щоб залишитися на плаву?
Зайнятися професійним і особистим розвитком. А саме: розглянути альтернативні варіанти діяльності – записатися на курси з абсолютно нової для вас дисципліни, спробувати себе в незвичній посади, більше читати і аналізувати прочитане.
Але головне – навчитися застосовувати всі отримані знання на практиці, не боятися розширювати список своїх навичок і підвищувати рівень експертності в обраних напрямках.
Подумати про підростаюче покоління. Якщо у вас є діти, нехай навіть вони вчаться в початковій школі, варто всерйоз подумати над їхню майбутньою професією. Перш за все варто орієнтуватися на таланти, вміння і бажання самої дитини, але при цьому зіставляти всі ці дані з трендами майбутнього. Все, що пов’язано з штучним інтелектом, однозначно буде затребуване. Також, швидше за все, люди не перестануть хворіти і їсти. А значить, медицина і сфера харчування залишиться на плаву. Вище ми говорили про біологію, енергетику та гуманітарні спеціальності. Загалом, є з чого вибрати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас