Хочемо безвіз: попит на біометричні паспорти серед "російських" українців зріс вдвічі - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хочемо безвіз: попит на біометричні паспорти серед "російських" українців зріс вдвічі - ЗМІ

Особисті фінанси
1640
Після того як безвізовий режим з країнами Європи став для України реальністю, українці, які втекли до РФ з ідеологічних причин, почали штурмувати українські дипустанови, щоб оформити нові біометричні документи.
Видання “Новое время” з’ясувало, скільки українців, які переїхали з України в Росію, а також вихідців з Криму і Донбасу вишикувалося в чергу до посольств України, бажаючи отримати український біометричний паспорт, що відкриває безвізову дорогу в Європу.
Як повідомляє видання, за перші п’ять місяців 2017 року за біометричними паспортами в українські дипустанови в РФ, за даними відомства, звернулися 1538 осіб.
Це майже 60% від кількості прохачів за весь 2016-й.
При цьому приблизно половина з них – вихідці з окупованих районів Донбасу і Криму.
Відзначається, що на українській території – в відповідальних за видачу паспортів інстанціях на сході країни і в регіонах, прилеглих до Криму, частка подібних “потойбічних” громадян-прохачів нижча. Але і там їх стає дедалі більше.
Як відомо, попит народжує пропозицію, і ось вже у соцмережі ВКонтакте, яка заборонена в Україні, але діє на окупованих територіях і в Росії, з’явилися сотні оголошень про посередницькі послуги при оформленні українського закордонного паспорта для жителів Донбасу і Криму.
У Донецьку посередники, наприклад, крім офіційного адмінзбору за паспорт – 557 грн за оформлення у 20-денний строк та 810 грн за сім днів, – беруть доплату від 1,2 тис. грн до 3 тис. грн. У Криму розцінки вищі – від 3 тис. до 4 тис. грн. За ці гроші бажаючих оформити біометрики доставляють на мікроавтобусі в один з пунктів оформлення на підконтрольній Україні території. А вже на місці проводять без черги на фотографування і зняття відбитків пальців.
Водночас низка експертів – як українських, так і міжнародних – закликають офіційний Київ використовувати біометричні паспорти як один з доказів переваги бути українцем.
“Політика держави повинна давати максимальні можливості для отримання біометричних паспортів всім”, – упевнений Вадим Валько, юрист організації Донбас. SOS. Він вважає: якщо жителі Донбасу і Криму будуть подорожувати, побачать рівень життя в Європі, то, коли постане питання реінтеграції окупованих територій, боротьбу за людей Україна виграє.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас