Єврозона, як і раніше, потребує великих обсягів монетарного стимулювання - Драгі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона, як і раніше, потребує великих обсягів монетарного стимулювання - Драгі

Світ
203
Економіка єврозони, як і раніше, потребує суттєвої програми монетарного стимулювання, яка реалізується Європейським центральним банком (ЄЦБ), заявив президент ЄЦБ Маріо Драгі.
Виступаючи в Європарламенті в понеділок, М.Драгі визнав, що економіка регіону набирає зростання, проте вказав на слабкість базової інфляції – показника, який не враховує волатильні ціни на енергоносії і продукти харчування, пише газета The Wall Street Journal.
“Ми абсолютно впевнені, що екстраординарний обсяг підтримки за рахунок монетарної політики, в тому числі за рахунок прогнозування підходу до політики (forward guidance), як і раніше, необхідний, – заявив Драгі. – Ціновий тиск в єврозоні, особливо в плані динаміки зарплат, як і раніше, недостатнє, щоб підтримати стійкий і самостійний рух інфляції до нашої середньостроковій мети”.
Економіка єврозони відновлюється, і різні експерти все частіше висловлюють думку про необхідність зміни курсу політики ЄЦБ. Такий тиск найбільш відчутний з боку Німеччини, найбільшої економіки єврозони.
Багато аналітиків вважають, що ЄЦБ почне міняти тон своїх заяв влітку цього року, спочатку за рахунок поліпшення оцінки перспектив економіки єврозони, а потім за рахунок відмови від формулювання про “готовність збільшити стимулювання в разі погіршення економічних прогнозів.
До теперішнього часу заяви представників ЄЦБ не вказували на плани Центробанку почати згортання стимулюючих заходів, що включають рекордно низькі основні процентні ставки, а також викуп облігацій щомісячними темпами в 60 млрд євро.
М.Драгі наголосив у понеділок, що “знижувальні ризики для економіки єврозони продовжують скорочуватися”.
“Економічний підйом стає все більш стійким і продовжує поширюватися по різних секторах і країнах єврозони”, – зазначив глава ЄЦБ.
“Той факт, що внутрішнє споживання та інвестиції є основними двигунами економічного зростання в єврозоні, робить підйом більш сильним і гнучким в умовах понижувальних ризиків, пов’язаних, головним чином, з глобальними чинниками”, – заявив він.

Довідка Finance.UA:

  • Наступне засідання ЄЦБ відбудеться 8 червня.
  • Курс євро до долара США за даними на 17:00 за Києвом у понедiлок становив $1,1172 порівняно з $1,1183 на закриття попередньої сесії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас