Якою має бути пенсія для українців - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якою має бути пенсія для українців - експерти

Особисті фінанси
4787
Пенсійна реформа, яку пропонує уряд, не кардинальна. Тільки наводить марафет.
Таку думку висловив економіст Борис Кушнірук.
“Поступово підвищувати страховий стаж до 35 років для виходу на пенсію – правильний крок. За старою системою, можна з десятьма роками стажу вийти на пенсію і отримувати її ще 25 років. Ця пенсійна модель безнадійна. Коли її вводили, люди після виходу на пенсію жили 2-3 роки. З урахуванням продовження життя утримувати пенсіонерів стає неможливим. Більшість українців вже зараз розуміють, що на пенсію розраховувати не варто”, – говорить експерт.
Він пропонує зменшити виплати в пенсійний фонд і мінімізувати зобов’язання держави перед пенсіонерами.
“Держава повинна платити тільки прожитковий мінімум. Решту українці повинні накопичити самі. Це можна зробити в недержавних пенсійних фондах, компаніях зі страхування життя або через банківські рахунки із спеціальним режимом. Можливо, інвестувати в нерухомість”, – пояснює Кушнірук.
У переорієнтуванні на страховий стаж багато підводних каменів. Офіційне працевлаштування не завжди означає сплату податків автоматично, каже юрист Ростислав Кравець.
“10 років працівник отримував зарплату на картку або в касі підприємства, але роботодавець не платив податки. А ви про це дізналися тільки перед виходом на пенсію. А підприємство може вже і не існувати”, – коментує юрист.
Щоб перевірити, ви платите податки, можете звернутися в податкову службу і отримати довідку. Надають її протягом місяця, додав він.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас