Одяг майбутнього буде самостійно очищатися і боротися з мікробами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одяг майбутнього буде самостійно очищатися і боротися з мікробами

Технології&Авто
608
Самоочисні сорочки і дезінфікуючі штани — Digital Trends виділила два тренда, які можуть стати основою моди майбутнього. Перші можуть бути корисні для створення плащів і похідного спорядження, а другі — для робочого одягу лікарів і медсестер.
Листя лотоса надихнуло науковців на створення самоочисного одягу. Завдяки особливій поверхні, тканина, створена компанією Velcro, може сама очищатися від бруду і відштовхувати воду. Така тканина може бути корисна для створення плащів і похідного спорядження.
Проблема більшості подібних матеріалів у тому, що вони дуже крихкі. Щоб вирішити її, дослідники зробили свою тканину тришаровою: водовідштовхувальний шар зверху, водорозчинний полімер посередині і супергідрофобна кремнієва плівка внизу. Завдяки такій структурі сендвіча, тканина виходить більш стійкою. Тим не менш, поки що перший шар тканини все ще досить легко подряпати.
Інша тканина, яка може стати основою одягу майбутнього — дезінфікуюча і самостійно вбиває бактерії на своїй поверхні. Дослідники створили матеріал на основі паперу, який генерує антимікробну плазму з тонких алюмінієвих шарів, розташованих у вигляді стільників. Коли струм пропускається через металевий папір, він виробляє озон, тепло і ультрафіолетове світло, які знищують мікроби. Подібна тканина може бути корисна для лікарів і медсестер — щоб створювати гігієнічний одяг для роботи.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас