Страшна демографія: чому 40% українців не доживають до 60-ти (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страшна демографія: чому 40% українців не доживають до 60-ти (інфографіка)

Світ
5446
В Україні ризик померти до 60 років один з найвищих у Європі. При цьому в середньому в країнах ЄС живуть на 13 років довше. І біологічно, впевнені вчені, ми нічим не відрізняємося від, наприклад, німців. Головна причина “короткого” життя в Україні – саморуйнівна поведінка.
За минулий рік тільки за офіційними даними кількість українців скоротилася на 180 тисяч осіб (різниця між народжуваністю і смертністю). Це більше, ніж все населення Ужгорода. Журналісти з’ясували, чому і як вимирають українці._
Чому українки живуть довше від українців
“У мене з класу залишилося в живих семеро, а 27 було! Мужики наші вже давно спочивають з миром. Ми до землі вже звикаємо, готуємося, але тримаємося. Взагалі ви подивіться, де дідусі? Бабусь багато, а дідусів ніби вкрали всіх”, – розповідає “Сегодня” криворожанка Раїса Олексіївна. Наступного місяця жінці виповниться 80 років.
Всього в Україні 12 мільйонів пенсіонерів, з них 7,5 мільйона це жінки. У всьому світі чоловіки живуть менше: так влаштована людина, пояснює заввідділом досліджень демографічних процесів та демографічної політики Ірина Курило. Жіночий організм витриваліший, він легше переносить стреси. Біологічно нормальна різниця в тривалості життя – від двох до п’яти років. В Україні чоловіки живуть на десять років менше від жінок.
Очікувана тривалість життя українця – 66,3, а українки – 76,1 року, йдеться в даних Державної служби статистики. Ризик для чоловіка померти у віці до 60 років – 40%, в той час як у Швейцарії не доживають до 60 років всього 8% чоловіків. Це означає, що з 100 народжених хлопчиків в Україні до пенсії доживуть тільки 60, а в Швейцарії – 92.
“Особливо небезпечний відрізок життя від 40 до 60 років. Це просто національна катастрофа, при цьому ситуація абсолютно не змінюється з 1985-го”, – розповіла головний демограф країни Елла Лібанова.
І вбивають українців в першу чергу не військові дії на Донбасі і шкідливі умови праці, а недбале ставлення до свого здоров’я. За статистикою, чоловік у країні ЄС в середньому проживе на 13 років довше від українця. “Це дуже багато. Потрібно мати на увазі, що на біологію накладаються несприятливі соціально-економічні фактори, які або характерні для чоловіків, або більше на них впливають”, – пояснює Ірина Курило.

Коли в Україні погіршується економічна ситуація, демографи пояснюють, у вразливій групі опиняються саме чоловіки. Вони тяжче переживають стреси, більше п’ють і курять. За підрахунками ВООЗ, медицина на тривалість життя впливає не більше, ніж на 20%, а ось неправильний спосіб життя збільшує шанси передчасної смерті на 50%.
У жінок за статистикою частіше діагностують захворювання, і не тому, що чоловіки не хворіють, а тому, що вони не ходять до лікарні. А коли звертаються, каже Ірина Курило, то вже з важкою стадією захворювання.
Ще одна велика проблема – алкоголізм. За статистикою ВООЗ, Україна посідає п’яте місце в світі за споживанням алкоголю і друге – щодо рівня смертності від спиртного. В інституті демографії пояснюють: дуже часто ДТП, нещасні випадки, бійки з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень відбуваються саме в стані алкогольного сп’яніння. Чоловіки більше п’ють, тому найчастіше тонуть, падають і розбиваються.
“Чоловіки повинні, перепрошую, менше вживати алкоголь, менше палити, раціонально харчуватися. І повірте мені: здорове харчування – це не дороге харчування”, – впевнена Елла Лібанова.
Народжуваність зменшується, а смертність зростає
Україна за підсумками 2016 року посіла четверте місце серед країн з найвищим рівнем смертності, йдеться в даних дослідження американського ЦРУ. На 10 000 українців припадає 144 смерті. Наприклад, у Канаді на таку ж кількість населення всього 85 смертей. Щороку кількість українців скорочується. Якщо, за даними Держстату, в 2015-му нас було 42,9 мільйона осіб, на даний момент – всього 42,5 мільйона. До 2050, підрахували в Інституті демографії та соціальних досліджень, українців залишиться 36 мільйонів.
При цьому нація “постаріє” – число людей похилого віку зростає, а кількість працездатних – скорочується. Вже зараз на десять працюючих платників податків припадає майже 12 пенсіонерів, а 75-річних бабусь більше, ніж п’ятирічних дівчаток. У 1959-му українців старше 60 років було всього 11%, в 2001-му – 21%, а в 2036-му, прогнозують демографи, буде 28%.
Минулого року в Україні народилися 411,8 тисячі осіб, а померли – 594,8 тисячі. Одна з причин такої тенденції – сучасні українки не поспішають заводити великі сім’ї. Жінки народжують пізніше і менше. Порівняно з 1990-м роком, кількість українок, які наважуються народити після 45 років, зросла в чотири рази. Але якщо раніше на 100 сімей було 180 дітей, зараз – лише 150. З урахуванням дитячої смертності, пояснюють експерти, в 100 сім’ях має бути 215 дітей – у цій ситуації кількість українців буде утримуватися на одному рівні.
“З чого ж це молоді сім’ї, які мають високий рівень освіти, мають доступ до сучасних систем контрацепції, націлені на високі стандарти розвитку дітей, нарешті, самі сформувалися в одно-дводітнихх сім’ях, масово будуть народжувати? Для того, щоб у середньому в 100 сім’ях було 215 дітей, досить велика частина повинні мати по три дитини. А ось це дуже проблематично”, – впевнена Елла Лібанова.
Для прикладу розглянемо долю 100 000 новонароджених українців. За статистикою, 790 осіб померли у віці до одного року. 10 000 українців не доживуть до 35 років, і 25 000 – до 60 років. З цих 100 000 вісім людей погубить туберкульоз, двоє помруть від наслідків ВІЛ, 184 – від онкологічних захворювань, 16 людей погубить алкоголь, 12 розіб’ються в ДТП, п’ять людей потонуть. Крім того, 12 осіб покінчать життя самогубством. Але найпоширеніша причина смерті – хвороби серцево-судинної системи. На 100 000 українців припадає 918 смертей від проблем з кровообігом.
“Але взагалі-то депопуляція – це проблема не тільки України. В усіх без винятку економічно розвинених країнах через низьку народжуваність та високий рівень демографічного старіння без міграційного припливу чисельність населення скорочувалася б”, – каже головний демограф країни.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас