Універсальні правила для всіх: Супрун розповіла, за що буде платити пацієнт, а за що держава — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Універсальні правила для всіх: Супрун розповіла, за що буде платити пацієнт, а за що держава

Казна та Політика
3969
Від 15 вересня 2018-го в Україні діятиме єдиний державний пакет медичних послуг.
Про це заявила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. У Львові в межах Всеукраїнського туру “Змінити” відбулася зустріч з чиновницею. Говорили про майбутню реформу та шлях до нової української медицини.
“Як працюватиме система? Буде універсальне покриття для всіх. Єдині для усіх правила. Не буде такого, що одні мають “Феофанію”, одні мають “Охматдит”, а інші – четверту якусь міську лікарню на Троєщині. Усі матимуть доступ до всіх лікарень. Починаючи від 15 вересня 2018 року, діятиме єдиний державний пакет:
  • “червоний список” – ті послуги, оплату яких держава не покриває (стоматологія, пластична хірургія тощо);
  • “зелений список” – держава стовідсотково покриває витрати (первинна допомога, екстрена медицина тощо);
  • “синій список” – частину оплачує держава, а частина є співоплатою від додаткової страховки, від роботодавців, з допомоги, пільгових програм і субсидій”.
Нова система фінансування передбачає оплату лікування, а не “міфічних ліжок” і кількості населення в околиці.
“Зараз ми, пацієнти, платимо за все. З нашої кишені витягають гроші, щоб потрапити в лікарню. Потім – щоб там лікуватись, на ліки, на матеріали. Лікарю треба заплатити, медсестрі треба заплатити. Питання – а куди пішли наші податки? Вони утримують цю систему, цю інфраструктуру. Утримують, щоб ця система існувала, а не щоб ми лікувались. Тому різниця у новій системі фінансування – ми оплачуватимемо саме лікування і те, скільки насправді пацієнтів ходять до цього лікаря”, – сказала Супрун.
У новій системі пацієнт сам обиратиме, до якого лікаря і в яку лікарню піти.
“Ми зараз платимо за все і не знаємо, скільки це нам коштуватиме наступного разу, як зайдемо в лікарню. Замість того матимемо визначені тарифи. Держава оплачуватиме стільки, скільки зможе через бюджет. Визначать відповідальність громадянина і джерело, звідки він зможе отримати матеріальну допомогу, якщо не зможе заплатити сам”.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас