Артем Ковбель: чому в Україні так багато монополій? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: чому в Україні так багато монополій?

Казна та Політика
427
Перед тим як давати характеристику стану справ на українському ринку в частині монополій і порівняти його із західним досвідом, необхідно визначитися з поняттям слова – монополія.
Монопольним становищем компанії на ринку вважається ситуація, за якої суб’єкт господарювання займає 30% і більше в своєму сегменті і може значно впливати на ціноутворення, регулювання попиту і пропозиції та/або не зазнає значної конкуренції з боку competitors, оскільки їхні сукупні частки є дуже маленькими.
Виділяють також природні монополії, як правило, вони поширюються на сфери національного масштабу і являють собою стан товарного ринку, при якому задоволення попиту на цьому ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції.
Внаслідок технологічних особливостей виробництва (у зв’язку з істотним зменшенням витрат виробництва на одиницю товару в рамках збільшення обсягів виробництва) товари (послуги), що виробляються суб’єктами природних монополій, не можуть бути замінені у споживанні іншими товарами (послугами).
В Україні це: Нафтогаз – розвідка, постачання, забезпечення країни природним газом; Укрзалізниця – регулювання залізничного транспорту; Украерорух – регулювання повітряного простору; порти; Укрспирт – виробництво спирту, і т. д.
У нашій країні значна кількість монополій в порівнянні з іншими країнами, і ця історія виникла далеко не зараз, а тягнеться з початку дев’яностих, з часу виникнення олігархічних кланів та фінансово-промислових груп.
Саме така розстановка сил не дозволяє сформувати стійкий кістяк середнього класу, про який так сказав на своєму останньому виступі в Давосі колишній Віце-президент США Джо Байден: «Середній клас – це можливості, можливості для самореалізації».
Споконвіку відомо, що будь-яка монополія є своєрідним стримуючим чинником конкуренції і розсадником корупції, а відсутність конкуренції породжує зловживання з боку виробника, які виражаються в підвищенні цін на товари і зниженні якості надаваних послуг, нераціональному використанні ресурсів, гальмуванні інноваційних процесів, відсутності зовнішніх інвестицій і т. д.
Для того що б підсумувати і зробити висновок, до чого призвела конкуренція країн Європи і США, варто вийти на вулицю і зіставити співвідношення товарів, які перебувають у вжитку українського обивателя, і порівняти їх у процентному співвідношенні з товарами, які були вироблені всередині країни. Запевняю, статистика буде сумною.
Далі порівняти ВВП на душу населення і валютний виторг від експортних операцій питомо на людину і порівняти з таким самим показником європейця або американця – аналогічно.
Висновок – можна жити на одній земній кулі і перебувати в минулому, років так 20 в минулому. Винуваті в цьому в жодному разі не монополії, але однією з основних причин є так точно.
Артем Ковбель, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас