І ЄС подивитися, і себе показати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

І ЄС подивитися, і себе показати

Особисті фінанси
1880
6 квітня Європейський парламент проголосував за надання Україні безвізового режиму. Тепер потрібно дочекатися рішення Європейської Ради про дату, коли безвізовий режим набуде чинності. Чи багато переваг і додаткових зручностей для громадян України дасть новий порядок відвідування країн Євросоюзу? І скільки українців зможуть скористатися цим правом?
Коли запрацює безвізовий режим
Після схвалення Європейського парламенту потрібно дочекатися його схвалення Радою ЄС на рівні послів та міністрів. Потім документ має підписати президент Європарламенту і голова Європейської Ради. Далі рішення офіційно оприлюднюється і набуває чинності через 20 днів після офіційної публікації.
На думку представника Євросоюзу в Україні Хьюга Мінгареллі, безвізовий режим між ЄС і Україною набере чинності до кінця червня поточного року.
Однак не варто думати, що безвізовий режим – це лише питання часу. Європейський парламент спочатку був лояльно налаштований до встановлення «безвізу» з Україною. А ось на рівні урядів європейських країн часто спостерігалося бажання загальмувати процес.
Особливо відзначилися Нідерланди з проведенням референдуму щодо «безвізу» з Україною. Якби не саботаж окремих урядів, безвізовий режим міг би стати реальністю на півроку раніше.
Зараз в Євросоюзі час виборів. Це може позначитися на швидкості розгляду безвізового питання. Тому не варто виключати, що терміни встановлення «безвізау можуть бути пересунуті.
До кінця травня очікується розгляд та затвердження документів на рівні Ради Європи, і тоді вже зворотної дороги не буде, залишиться лише дочекатися офіційної публікації та набуття чинності угоди.
За прикладом ЄС
Скасування віз з країнами ЄС є помітним зовнішньополітичним досягненням України, сильним іміджевим кроком для країни та суспільства. Безвізовий режим розширює можливості громадянам України для більш швидкого і зручного відвідування Євросоюзу.
Для успішного розвитку держави і суспільства важливий момент – мати можливість переймати передовий досвід в інших країнах світу. Чим більше українці будуть мати можливість спостерігати, як живуть і облаштовують свій побут в успішних країнах, тим менше буде залишатися домислів, ілюзій і зашореності в головах, тим швидше будуть відбуватися якісні зміни у суспільстві.
Особливо безвізовий статус важливий для молодого покоління, яке, виїжджаючи за межі країни, має можливість отримувати знання та досвід, зараз недоступні в Україні. З часом, коли економічна ситуація в країні почне змінюватися в кращій бік, українці будуть повертатися на батьківщину, привозячи з собою нові розуміння та можливості.
І ЄС подивитися, і себе показати
За даними статистики, близько 40% українців ніколи не залишали межі своєї області, тому вони нічого не знають про інші регіони своєї країни.
Це говорить про те, що значна частина українців живе в полоні стереотипів, не знаючи, що конкретно відбувається не тільки в інших країнах, але і в інших регіонах України. Зрозуміло, що про використання кращих світових напрацювань навіть говорити не доводиться.
І той факт, що поїздки в ЄС зараз багатьом не по кишені, не скасовує переваг безвізового статусу. Не потрібно оцінювати перспективи сьогоднішнього дня. У наші дні у більшості співвітчизників невисокий рівень життя, але так буде не завжди. Коли добробут українців покращитися, відсутність віз з європейськими країнами стане ще більш актуальною.
В ідеалі було б добре, щоб Україна мала безвізовий статус з усіма країнами світу. А користуватися чи не користуватися такою можливістю – справа кожного.
І ЄС подивитися, і себе показати
«Безвіз» — не панацея
Критики безвізових устремлінь України частково мають рацію, далеко не кожен українець має в своєму розпорядженні достатні фінансові можливості для поїздок за кордон. З тих співвітчизників, хто постійно живе і працює в Україні, лише кілька мільйонів осіб зможуть отримати реальну вигоду від «безвізу» з ЄС. Безвізовий режим – не панацея від усіх проблем. Він не дасть додаткових доходів українцям, хто не їздив до Євросоюзу раніше, так і не будуть їздити зі скасуванням віз.
Процедура отримання дозволу на відвідування ЄС спрощується, але все одно залишається досить складною і громіздкою, хоча і менш витратною і принизливою. Тепер немає необхідності днями вистоювати біля посольств і консульств, доводячи своє право на в’їзд в Євросоюз.
І ЄС подивитися, і себе показати
Для бажаючих отримати роботу в країнах ЄС ситуація взагалі не змінюється, навіть при безвізовому режимі візу для роботи в Євросоюзі все одно потрібно отримувати.
Головна перешкода для розвитку зовнішнього туризму – це низький рівень життя. Згідно з даними статистики, 75% жителів України жодного разу не були за кордоном. В цьому році за кордоном побуває близько 4% українців. У Бельгії, наприклад, цей показник дорівнює 78%.
Ще одна проблема – статусність українського паспорта, на який прикордонники країн ЄС часто дивляться з відвертою зверхністю.
За статистикою, країни ЄС найчастіше відмовляють українцям у видачі віз у порівнянні з громадянами інших країн.
Так, за результатами минулого року консульства багатьох європейських країн збільшили кількість відмов у наданні віз українцям.
Лідером за кількістю відмов у 2016 році стала Чехія, посольство цієї країни в Києві відмовило 7,4% бажаючих, консульство у Львові видало 6,5% відмов.
Також сильно зріс відсоток відмов у французьких консульствах: з 1,7% у 2015 до 4,1% у 2016.
У консульствах Польщі середній рівень відмов становив 3,3% і зріс у всіх консульствах. У вінницькому консульстві Польщі рівень відмов становив понад 7%.
Високим залишається рівень відмов Бельгії, Німеччини і Нідерландів, де він традиційно перевищує 5%.
Для порівняння, у 2016 році в Росії відсоток відмов 1,3%, в Білорусі – лише 0,3% відмов.
Ставлення в кращий бік доведеться змінювати поступово, цього ніякий «безвіз» швидко не виправить.
Вигода бізнесу
Скасування візового режиму з Євросоюзом створює додаткові можливості не лише українцям, але і для бізнесу. Зі зростанням кількості контактів з країнами ЄС нові можливості отримують, наприклад, перевізники. У перспективі можна очікувати зростання трафіку автобусних та авіаційних перевізників.
На думку компанії Busfor, автобусні перевезення отримали велику популярність через свою невисоку вартість, але тепер, коли українці зможуть економити гроші і час на консульських та інших зборах, мандрівників стане ще більше.
«Європа стане більш доступною для українців, які раніше не відвідували країни ближнього зарубіжжя через складнощі при оформленні візи. Безвізовий режим – хороший привід відкрити для себе нові горизонти. Почнуть, швидше за все, з напрямків у Східну Європу і Балкани: Польща, Чехія, Хорватія, Румунія, Болгарія. У найближчі 3 роки ми прогнозуємо 50%-е зростання пасажирів на міжнародних маршрутах, чому сприятиме поліпшення якості автобусних перевезень», – говорить Олександр Павлович, генеральний директор Busfor Україна.
«Безвіз» відкриває європейські країни не тільки для подорожей, але і для їх вивчення з метою подальшого переїзду або тимчасового працевлаштування. Лібералізація позбавить бюрократичних складнощів і витрат на поїздки до посольств, але умови перетину кордону не стануть ідеальними.
Українцям як і раніше доведеться витрачатися на медстраховку, розміщувати на своєму рахунку кошти з розрахунку 50 євро на день, показувати прикордонникам квитки і бронювання в готелях.
І ЄС подивитися, і себе показати
Берлін
Літаками також стане літати дешевше. З приходом в Україну одного з найвідоміших у світі лоукостів – ірландської компанії Ryanair, збільшиться кількість бюджетних рейсів в країни Європи. Так з аеропорту Бориспіль компанія планує здійснювати рейси в Ейнховен, Лондон, Манчестер і Стокгольм. Зі Львова буде ще більше маршрутів: Краків, Будапешт, Лондон, Ейндховен, Берлін, Меммінген, Вроцлав.
Очікується, що трафік на рейсах компанії в аеропортах Києва та Львова становитиме 250 тис. пасажирів до кінця поточного року.
Прихід в Україну великого бюджетного авіаперевізника піде на користь ІТ-компаніям і стартап-проектам.
Можливість швидко і недорого пересуватися по країнах Євросоюзу є важливою умовою для подальшого розвитку наукомістких сегментів економіки, особливо це стосується ІТ-індустрії.
Чим більше рейсів з України в Європу у нас буде, тим нижчі ціни на авіаперельоти, тим активніше буде розвиватися наша економіка.
Як дешевше відпочити в Європі
Для більшості українців відпочинок і подорожі по Європі стали не по кишені. Однак, подорожувати європейськими країнами за бажання можна, підібравши для себе бюджетний варіант.
Наприклад, купити екскурсійний автобусний тур з можливістю оглянути визначні пам’ятки відразу декількох країн.
В залежності від кількості днів і насиченості програми, вартість туру може коливатися від 150 до 350 євро.
Або вирушити в середземноморський круїз – можливість поєднати морський і туристичний відпочинок. Вартість туру від 450 євро.
Самостійна подорож такими країнами, як Німеччина, Франція, Італія буде коштувати дорожче. Номер у готелі, наприклад, обійдеться в 40-50 євро, в хостелі – 20 євро. Обід в ресторані на одну людину в середньому – від 20 євро. Відвідування музею або виставки – 10 євро.
Як правило, в залежності від програми, витрати на одну людину становлять 70-100 євро на добу.
***
Прийдешнє скасування віз потрібне для більш комфортної подорожі, відпочинку та ділових поїздок по Європі. При цьому перешкодою для зростання кількості поїздок у країни ЄС у найближчі роки продовжить залишатися низький рівень доходів більшої частини населення і невисокий відсоток українців, які виїжджають за кордон.
Однак угоди з «безвізу» з ЄС не можуть замінити проведення реформ в країні, які зараз явно застопорилися. Також не варто сприймати скасування віз як персональне досягнення нинішньої влади. Це ніщо інше, як досягнення українського народу.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас