За борги з комуналки з карток українців збираються списувати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За борги з комуналки з карток українців збираються списувати гроші

Особисті фінанси
1332
В Україні планують заарештовувати банківські рахунки і блокувати картки боржників з комуналки. Під роздачу можуть потрапити і ті, хто не виплатив кредит. Такий законопроект вніс до парламенту президент. Причому робити це будуть за допомогою автоматизованої системи арешту рахунків. Експерти говорять, що, якщо це станеться, то люди зовсім перестануть довіряти банкам.
Борг можуть зняти з картки
У Верховну Раду подано невідкладний президентський законопроект №6232, одна із статей якого вводить систему автоматизованого арешту коштів. За її допомогою можна за рішенням суду накладати арешт на кошти, що знаходяться на банківських рахунках боржників, та вилучати їх.
За словами екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, у разі прийняття законопроекту він розв’язує руки монополістам, які зможуть безперешкодно списувати свої борги.
«Наприклад, якщо у вас заборгованість з квартплати або ви намагаєтеся довести, що вам нарахували зайве за тепло і тимчасово не оплачуєте комуналку, в цей час у вас можуть зняти гроші з рахунку в банку. А якщо у вас кредитна картка, то можуть ще й в кредит увігнати», — обурюється він.
“У банках перестануть тримати депозити”
Експерти кажуть, що запуск такої системи — одна з вимог МВФ, яка раніше була відстрочена. За словами юриста Ростислава Кравця, заковика в тому, що на активи і рахунки арешт буде накладатися автоматично, а сам боржник дізнається про це вже по факту. «Людину можуть і не викликати в суд, а дізнатися про те, що йому заблокували картку, вона зможе тільки, коли вже прийде знімати з неї гроші», — пояснює Кравець.
Фінансовий експерт Олексій Кущ також підтверджує, що українці можуть навіть не знати про судове засідання. «Зараз виявити рахунки боржників складно. А от коли всі банки будуть підключені до єдиної автоматизованої системи арешту рахунків, то все буде, як на долоні. Тому боржник не зможе відкрити інший рахунок — система його відразу заблокує. Але за законопроектом заблокувати рахунок можна не тільки за рішенням суду, але й за допомогою судового наказу (що робиться набагато швидше). Боржника в суд можуть з різних причин не викликати, а рішення він може і не отримати, наприклад, тому що не живе за цією адресою або пошта документи затримала. В результаті якщо протягом 10 днів судовий наказ не оскаржений у суді, то гроші з боржника будуть зняті і перераховані кредитору», — говорить Кущ.
Такі дії призведуть лише до того, що люди ще більше не будуть довіряти банкам. «Люди і так відкладають платіжки, тому що не можуть потягнути такі суми. А якщо такий проект буде прийнятий, то українці перестануть тримати в банках депозити», — упевнений економіст Андрій Блінов.
Коли законопроект буде прийнятий – невідомо. Як розповів «Вістям» перший заступник голови комітету ВР з питань правової політики та правосуддя (який і відповідає за цей законопроект) Леонід Ємець, навряд чи в найближчі два тижні. «Теоретично він може бути розглянутий хіба що на комітеті», — сказав він.
Анастасія Кучкіна, Тарас Козуб
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас