Як позичальникам отримати відшкодування від держави: у ДФС сказали останнє слово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як позичальникам отримати відшкодування від держави: у ДФС сказали останнє слово

Кредит&Депозит
744
Податківці поставили крапку в питанні надання податкових пільг іпотечним позичальникам. В листі №7383/7/99-99-13-01-03-17 Державна фіскальна служба уточнила, що кожен українець має право попросити податкову знижку на суму сплачених протягом року відсотків по житловому кредиту. Але лише за умови, що людина платить лише один кредит під заставу нерухомості і безпосередньо у ній проживає. Всім іншим ДФС відмовить поблажок.
Таке рішення не дуже обрадує громадян, яким дивом вдавалося отримувати відшкодування частини відсотків за кількома іпотечними зобов’язаннями. Те, що такі прецеденти були, не виключає керуючий партнер адвокатського об’єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.
Все тому, що до цього податківці двояко трактували законодавство з податкових пільг за іпотекою.
«Була позиція про те, що за всіма іпотечними договорами йде відшкодування, незалежно від того, єдине житло в банківському кредиті чи ні. Але так само були паралельні трактування про те, що тільки з єдиного житла в іпотеку може оформлятися податкова знижка. Мабуть виявили якийсь прецедент або був запит. Ось і вийшло роз’яснення ДФС», — зазначив Мороз.
Тим, кому вдалося скористатися податковою пільгою не за однією позикою, можливо, доведеться повернути частину «незаконно» отриманих коштів. Як уточнив Мороз, прямого зобов’язання повертати гроші у людей немає. Зробити це можна тільки через суд, в який і повинні звернутися самі податківці, якщо виявили порушення за іпотечними пільгами.
«Якщо податкова захоче стягнути кошти назад, то можна домагатися стягнення, звернувшись до суду, але тільки в межах строків позовної давності», — уточнив адвокат.
Масових прецедентів щодо повернення пільг бути не повинно, бо людей, які володіють кількома квартирами, взятими у кредит, залишилося не так і багато. Пік видаваних іпотечних позик припадав на докризовий період до 2008-2009 років. І після того, як різко обвалилася гривня, позичальники з кількома іпотеками переуступали кредити, продавали квартири, а щось із майна відходило банкам за борги і неможливість розрахуватися. Як розповів Віктор Мороз, за два останні роки до їхнього об’єднання зверталися тільки два позичальника, стурбовані отриманням податкової знижки більше, ніж за одним договором.
Кому передбачена пільга
Податкова знижка при іпотеці належить тим людям, які отримують офіційну зарплату (можливо навіть дві), і з яких роботодавці утримують податок з доходів фізичних осіб. Якщо людина є фізичною особою – підприємцем, то на неї, при наявності квартири в іпотеці, податкова пільга не поширюється. Оскільки вона не сплачує ПДФО.
Найбільшу вигоду від податкової пільги отримають ті українці, у яких в білу виведена вся зарплата і з її розміру роботодавець утримував більшу суму податку.
«Розмір зарплати відіграє роль. Чим більша біла зарплата, тим більшу компенсацію отримає людина», — підтвердив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Також сума компенсацій може бути більшою, якщо був сплачений податок з інших доходів.
«Враховуються всі доходи, які офіційно відображаються. Тому в розрахунок увійдуть всі зарплати, доходи за відсотками, дивідендами та іншими надходженнями», — додав старший партнер юридичної фірми Pravovest Денис Шкіптан.
Однак законодавство все ж обмежує розмір виплачуваної людині пільги. Якщо її розмір перевищує 20 мінімальних зарплат, то вище цієї суми пільги не буде. До подвоєння мінімальної зарплати з початку 2017 р. максимальний розмір обмежувався 24 тис. грн. За підсумками 2016 року, коли мінімалка двічі піднімалася (з 1378 грн до 1600 грн), сума обмеження може скласти 28 тис. грн. І ті, хто завдяки великим сумами сплачених податків міг би розраховувати на високу компенсацію, більше зазначеної суми не отримають.
Чи підвищиться автоматично сума максимальної компенсації зі зростанням мінімалки до 3200 грн., юристи точно сказати не можуть, хоча законодавством і передбачено автоматичний перерахунок.
«За ідеєю, повинно бути якесь роз’яснення податкової. Поки що про таке не чув. Але це питання не горить. За підсумками 2017 року, податкові пільги будуть оформлюватися тільки в 2018 році», — наголосив Віктор Мороз.
Право на податкову знижку за іпотекою діє тільки 10 років.
«Відповідно, необхідно провести перепідписання договору — укласти додаткову угоду або перекредитуватися», — вважає Денис Шкіптан.
Якщо квартиру/будинок в іпотеку продали протягом року, то людина теж може подавати документи на пільгу. Відшкодовуватись буде сума за той період, поки житло було у власності і за кредитом сплачувались відсотки.
Як оформити
Оформлення документів на пільгу з іпотеки проводиться в податковій інспекції за місцем знаходження квартири або будинку. І той, хто претендує на компенсацію від держави, повинен бути зареєстрований за цією ж адресою.
Перш ніж оформляти документи, людині необхідно подати податкову декларацію, в яку внести всі свої доходи, наприклад, від інвестицій, здачі в оренду нерухомості, отримання матеріальної допомоги, подарунків, спадщини. Якщо декларація не подавалася, її все одно попросять заповнити при оформленні пільги.
Подати всі документи податківцям необхідно до 3 травня того року, який слідує за звітним періодом. Інакше право на знижку за звітний рік буде втрачено. На наступні періоди пільга не переноситься.
Для подання заяви на пільгу потрібні довідка про доходи за рік, паспорт (+копія), ідентифікаційний код (+копія), документи з банку з повною сумою сплачених відсотків за іпотекою (рахунки, квитанції про перерахування коштів, доручення банку з відміткою про перерахування), копії, оформлених з банком іпотечних документів.
Якщо якісь чеки (інші банківські документи) за звітний рік втрачено, необхідно отримати їх копії. Як зазначив керуючий директор банку «Кредит-Оптима» Ігор Львов, такі документи банки видають безкоштовно.
«Всі документи щодо кредитних позичальників є в електронному вигляді. Всі продублюємо і комісію не беремо. Такі документи банк зобов’язаний видавати безкоштовно. Це не довідка про наявність коштів або рух грошей по рахунку, які не є обов’язковими до видачі і за які банки можуть стягувати додаткову плату», — Львів.
Також позичальник, який претендує на пільгу, повинен надати в податкову реквізити банку, в якому у нього відкрито рахунок. Адже відшкодування коштів при отриманні пільги відбувається безготівковим шляхом, нагадав Денис Шкіптан.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас