Реформа освіти: що буде з коледжами і технікумами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа освіти: що буде з коледжами і технікумами

Казна та Політика
3293
За Законом “Про вищу освіту” частина коледжів стане професійно-технічними навчальними закладами. Вузами залишаться тільки ті з них, які отримають ліцензію на підготовку молодшого бакалавра або бакалавра. Але Міністерство освіти так і не окреслило вимог щодо підготовки молодшого бакалавра. Тому парламент відтермінував скасування кваліфікації “молодший спеціаліст” до 2019 року.
“Молодшого спеціаліста” можуть скасувати
В Україні працюють 387 коледжів і технікумів. У процесі реформи освіти частина з них стане професійно-технічними навчальними закладами. Щоб залишатися в статусі вузу, коледжам необхідно буде отримати ліцензію на підготовку молодших бакалаврів або бакалаврів. Коледжі мали провести останній набір молодших спеціалістів у 2016 році. Однак за більш ніж два роки у Міністерстві освіти не окреслили вимог до підготовки молодших бакалаврів. І парламенту довелося за два місяці до старту вступної кампанії відновити набір на кваліфікацію “молодший спеціаліст”. У Міносвіти зазначають: прийом студентів у коледжі продовжили на перехідний період.
“Поки майбутнє коледжів невідоме. Ми хотіли б залишитися середньою ланкою між школою і університетом у підготовці медсестер. Це не санітарки, а молодший медперсонал. Швидше за все, ми будемо залишатися як вищий професійний навчальний заклад. Ми бачимо це так. Як буде насправді, важко сказати. Поки дозволили набір молодших спеціалістів ще на два роки”, – розповідає заступник директора Київського міського медичного коледжу Олена Рибачук.
За словами Світлани Олексюк, експерт групи “Освіта” Реанімаційного пакету реформ, невизначений статус коледжів виник через поспішне прийняття Закону “Про вищу освіту”. Спочатку парламент мав прийняти титульний Закон “Про освіту”, який би визначив статус коледжів.
Визначити статус молодших спеціалістів і коледжів заважають і інші фактори. Володимир Бахрушин, член сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН, вважає, що невизначеність виникла через намагання наблизити українську освіту до міжнародних стандартів. Але там між професійно-технічною освітою та бакалавратом є тільки один рівень – “короткий” цикл вищої освіти”. В українському Законі “Про вищу освіту” вперше введений цей рівень під назвою “молодший бакалавр”. Але реально молодших бакалаврів в Україні не готують і немає однозначного розуміння, хто це. Однак коледжі випускають молодших спеціалістів. За словами експерта, зараз у Міносвіти обговорюють виняток рівня “молодший спеціаліст” і введення рівня “молодший бакалавр”. Також у відомстві розглядають можливість залишити обидві кваліфікації.
“Поки що ведуться дискусії між теоретиками, коледжами, працівниками профтехосвіти та роботодавцями з різних сфер діяльності. Потрібно узгодити інтереси всіх сторін, щоб ніхто не постраждав”, – додає Бахрушин.
Між навчальним закладом та ПТУ
За Законом “Про вищу освіту” коледжі готують бакалаврів та молодших бакалаврів і можуть навчати молодших спеціалістів. Разом з тим у законі відсутня кваліфікація “молодший спеціаліст” як ступінь вищої освіти. За словами Володимира Бахрушина, коледжі, які готуватимуть молодших спеціалістів, стануть професійно-технічними навчальними закладами.
“Коледжі залишаються ланкою вищої освіти. Але тільки якщо вони мають ліцензію на підготовку молодших бакалаврів або бакалаврів. Якщо коледжі готують молодших спеціалістів, то вони переходять в систему професійно-технічної освіти. Спочатку перехідний період намічався до 2016 року, але Верховна Рада продовжила його до 2019-го. Поки коледжі залишаються ланкою вищої освіти. Але це на час перехідного періоду”, – коментує Володимир Бахрушин.
В концепції реформи шкільної освіти коледжі пропонують зробити частиною профільної середньої освіти. У профільному коледжі учні, окрім шкільної програми, зможуть отримати професію. Якщо зараз випускники коледжів здають іспити, то в майбутньому вони будуть проходити ЗНО. Планується, що профільна школа буде створюватися з 2023 року по 2029 рік. Місце коледжів також не визначає і законопроект “Про освіту”, який парламент прийняв у першому читанні.
“У законопроекті “Про освіту” питання коледжів залишається дискусійним. Але в будь-якому випадку вони не стануть частиною шкільної освіти. У законопроекті передбачається, що буде профільна старша школа. Одним з напрямків може бути професійний профіль, спрямований на підготовку людей, які зможуть виходити на ринок праці. Далі йде рівень професійно-технічної освіти – це вже післяшкільний рівень. Вище стоять молодші спеціалісти, яких готують коледжі, але за ним залишається невизначеність. Їх можуть віднести як до професійної, так і вищої освіти, або виділити ще одну ланку освіти. Але в будь-якому випадку молодші фахівці будуть між професійно-технічною освітою і бакалаврами”, – додає експерт.
Віталій Андроник
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас