Газова революція в Україні: в Кабміні обіцяють кардинальні зміни вже за кілька років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газова революція в Україні: в Кабміні обіцяють кардинальні зміни вже за кілька років

Енергетика
743
Щорічно Україна витрачає мільярди доларів на імпорт газу. Приблизно 60% від всього споживаного блакитного палива – власний видобуток, ще 40% доводиться купувати за кордоном. Від вартості імпортного палива залежить тариф на газ для простих українців. І саме подорожчання блакитного палива запустило ланцюжок поетапного зростання цін на всі комунальні послуги. Так, від тарифу на газ також залежить вартість опалення і гарячої води. Уже в 2020-му році, згідно з планами Кабінету міністрів, Україна зможе повністю відмовитися від імпортного блакитного палива.
Чи зможе Україна стати енергонезалежною
У Радянському Союзі Україна була найбільшою газодобувною республікою. Пік видобутку припав на 1973 рік, тоді українським підприємствам вдалося “підняти” 68 мільярдів кубів блакитного палива. За цей час ситуація кардинально змінилася – за підсумками минулого року Україна видобула лише 20 мільярдів кубів. Як відзначають в “Укргазвидобуванні” (УГД), більшість вже відкритих родовищ вичерпані на 70-80%. “Для підтримки видобутку, ми повинні якимось чином цей обсяг компенсувати за рахунок нового буріння, інтенсифікації, капітального ремонту свердловин. Або мінімізувати природне падіння, або знайти і почати добувати газ на новому родовищі”, – пояснює глава УГД Олег Прохоренко.
Розвідка, капітальні ремонт свердловин, нове буріння – все це можливо тільки за умови постійних інвестицій. Замість розвитку власного видобутку Україна весь цей час купувала дешевий газ в Росії. За словами заступника голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Домбровського, за час незалежності Україна імпортувала з Російської Федерації блакитного палива на суму понад 100 мільярдів доларів. “Це ще один ВВП країни”, – зазначає нардеп.
У листопаді 2015 року Кабмін відмовився від поставок газу з Росії. Зараз блакитне паливо імпортується з країн Європейського Союзу, які в свою чергу купують його в РФ. Обсяги споживання за останні десять років скоротилися в кілька разів: з 73,9 мільярда в 2006-му до 32,3 мільярда кубометрів газу в 2016-му. Але і зараз на імпорт блакитного палива доводиться витрачати мільярди доларів щорічно.
До 2020-го в уряді планують скоротити споживання до 27 мільярдів кубометрів газу і повністю компенсувати його за рахунок власного видобутку, розповів віце-прем’єр Володимир Костіон на другому Газовому інвестиційному форумі.
Газова революція в Україні: в Кабміні обіцяють кардинальні зміни вже за кілька років
“Вперше у галузі з’явилася ідея – до 2020 року зробити галузь незалежною від імпорту. Це вибір, який зробили найбільші газовидобувні компанії, прогресивні представники парламенту, уряду”, – розповідає гендиректор “ДТЕК Нафтогаз” Ігор Щуров.
Державне підприємство “Укргазвидобування” видобуває 70% всього українського газу, це приблизно 14,5 мільярда кубометрів, ще 30% – приватні компанії. Завдання для УГД – підняти обсяги видобутку до 20 мільярдів кубометрів, а приватних компаній – збільшити видобуток до семи мільярдів кубів.
Як збільшити видобуток: фіскальний тиск і інвестиції
Податкове навантаження на газовидобуток в країнах ЄС – в середньому 12%, а в Україні – 30%, розповідає директор Асоціації газодобувних компаній Роман Опімах. У 2015-му підприємства платили рекордно високу ренту – 70%. В результаті, як зазначає Олег Прохоренко, видобуток блакитного палива на підприємствах спільної діяльності (СД) значно скоротився, коштів на інвестиції та придбання нового обладнання не залишилося.
“Ми не бачимо значного збільшення видобутку. Потрібно міняти фіскальний режим. Я поговорила з усіма учасниками ринку, з усіма експертами, до яких у мене був доступ і до якого у мене не було доступу, поки ми не змінимо фіскальний режим, нічого не зміниться … податки потрібно переглянути і саме тому ми запропонували для нових свердловин рентну ставку в 12%, але у нас поки не вийшло знайти підтримку цього рішення в парламенті”, – розповідає член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Белькова.
Крім того, щоб наростити видобуток газу до 27 мільярдів кубометрів, необхідно залучити мільярди доларів іноземних інвестицій.
Однак, в умовах нестабільної економічної і політичної ситуації і через високі рентні ставки іноземці не поспішають інвестувати свій капітал в Україні, розповідає екс-заступник міністра економіки, глава наглядової ради “Нафтогазу” Юлія Ковалів.
“До 2020 потрібно наростити видобуток на 35%. Без інвестицій, без технологій досягти це буде неможливо. У нас політичні та макроекономічні ризики більше, ніж у наших сусідів. Тому ми повинні запропонувати інвесторам конкурентні умови”, – розповідає глава Наглядової ради “Нафтогазу”.
Щоб УГД наростити видобуток газу до 20 мільярдів кубометрів, говорить прес-секретар підприємства Володимир Гайдаш, за кілька років потрібно інвестувати чотири мільярди доларів. “Ми працюємо над тим, щоб досягти обсягу власного видобутку в 20 мільярдів кубометрів у 2020 році. Паралельно Україна знизить споживання, ми станемо незалежними. Для цього потрібно чотири мільярди доларових інвестицій”, – зазначає Володимир Гайдаш.
Крім того, газова сфера в Україні надмірно зарегульована, впевнені експерти. За словами Романа Опімаха, щоб почати видобуток, доведеться отримати 44 дозволи в 16 установах. На “паперову тяганину” йде два роки, в країнах ЄС – в середньому півроку.
Україна витрачає мільярди доларів на обігрів вулиць
Головний споживач газу в Україні – населення. При цьому абсолютна більшість багатоповерхівок потребують тепломодернізації. Фактично, українці опалюють не тільки свої будинки і квартири, а й вулиці. Через утеплених стін, “дірявих” вікон, підвалів, дахів щорічно “втрачається” дев’ять мільярдів кубометрів газу. Це більше, ніж за рік добувають усі українські приватні компанії. Такий обсяг газу обходиться Україні в 2,2 мільярда доларів (тисяча кубометрів імпортного газу в цьому році коштує 245 доларів, говориться в бюджеті країни).
Ще 2,4 мільярда кубометрів газу, за підрахунками Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства, втрачається в системі теплопостачання. Тільки завдяки енергоефективності споживання блакитного палива можна скоротити на 11 мільярдів кубометрів. “Україна знаходиться в найбільш енерговитратній частині Європи. Тут витрачають найбільше ресурсів, втрати набагато більше, ніж в країнах з схожим кліматом”, – розповідає заступник гендиректора Єврокомісії з питань політики сусідства та розширення Катерина Матернова.
Якби Україна досягла рівня енергоефективності Польщі, впевнений Олександр Домбровський, і відмовилася від імпорту газу, добробут українців можна було б збільшити в 3,5 рази. А за словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, відмова від імпорту блакитного палива дозволить значно зміцнити курс національної валюти.
“Ми реально вирішуємо завдання, які дають можливість сьогодні говорити, що за три-чотири-п’ять років Україна стане енергонезалежною. Це колосальний внесок в нашу економіку, стабільність. Колосальний. Я бачив недавно аналітику, яка показує: якщо б ми добували свій газ в Україні, а не купували його за валюту, долар б сьогодні при всіх тих проблемах, які ми маємо, не коштував би більше 18,5 гривень”, — заявив Гройсман в інтерв’ю агентству “Укрінформ”.
Нагадаємо, кілька днів тому в Україні прийняли закон про “Фонд енергоефективності”. Крім того, на розгляді в парламенті знаходяться ще три важливі законопроекти: “про енергоефективність будівель”, “про комерційний облік комунальних послуг” та “про житлово-комунальні послуги”. Прийняття цих документів дозволить значно скоротити енергоспоживання: всім нежитловим будівлям доведеться провести енергоаудит.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас