Каталонський сепаратизм підживлювався корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каталонський сепаратизм підживлювався корупцією

Світ
398
Партія Демократична конвергенція Каталонії, перейменована в 2016 році в Демократичну європейську каталонську партію (ДЕКП), займалася протягом багатьох років незаконними поборами з підприємців. До такого висновку прийшов слідчий Жозеп Бош, який завершив минулого тижня чергову — четверту за рахунком — фазу операції під кодовою назвою Petrum, розпочату ще в 2013 році.
Слідчий, слова якого наводить іспанська преса стверджує що ДЕКП, яка очолює як регіональний уряд, так і багато мерії Каталонії, незаконно стягувала з бізнесменів від 3 до 7% комісійних за надані підряди. Гроші, за даними слідства, йшли на сепаратистську пропаганду і на особисті потреби корупціонерів.
В ім’я процвітання «вільної» Каталонії
Безпосередньо здійснювала антикорупційну операцію Громадянська гвардія (жандармерія). Її представник повідомив, що під час оперативних дій було заарештовано 18 осіб. Серед них виявився, наприклад, Антоніо Гарсія Брагадо, голова компанії TEC4 Ingenieros Consultores.
Отримавши в 2012 році контракт на консалтингові послуги в сфері будівництва, він перерахував ДЕКП 50 тисяч євро. Перед акціонерами компанії Гарсія Брагадо відзвітував, що гроші пішли на «підтримку ідей незалежній Каталонії, що відкривають широкі перспективи для підприємництва». Саме так постійно виправдовувала свої побори ДЕКП, зазначив представник Громадянської гвардії.
За його словами, іспанський закон не забороняє матеріальну підтримку підприємствами тих чи інших партій. Однак у випадку з ДЕКП «всі надходження на партійні рахунки збігалися з наданням спонсорам якого-небудь контракту». Приміром, компанія Ferrovial отримала за 3% комісійних підряд на будівництво Палацу музики, а Barcelona d Infraestructures SA і Autoridad Portuaria — на будівництво тунелю і модернізацію порту в Барселоні.
Як все працювало
Як пояснив співрозмовник видання, підприємства, які бажали отримати контракт, в першу чергу повинні були звернутися до фінансиста ДЕКП Андреу Вілока, щоб домовитися про комісійні. Потім кандидатуру затверджував член керівництва партії Жерма Гордо. До справи були залучені партійні функціонери, які працювали в місцевій адміністрації, — Антоні Вівес, Сіксте Камбра і Франсеск Санчес. Всі вони знаходяться під вартою за винятком Гордо, який користується імунітетом як член каталонського парламенту.
Стягування поборів настільки закріпилося у практиці ДЕКП, підкреслив представник Громадянської гвардії, що виняток не було зроблено навіть для одного з засновників цієї партії Мікеля Рока. Він змушений був заплатити 10 тисяч євро за можливість надавати каталонській адміністрації платні адвокатські послуги.
Удар по сепаратизму
Громадянська гвардія має у своєму розпорядженні дані, що лише частина комісійних — мова йде про мільйони євро — йшла на пропаганду ідей сепаратизму. Інша частина виводилася на зарубіжні рахунки учасників корупційних схем, в основному в Андорру. Крім того, гроші використовувалися для організації банкетів для партійних функціонерів, їхніх зарубіжних турне і розваг, на кшталт полювання і морських круїзів.
Керівники ДЕКП заявляють, що корупційні викриття — це частина кампанії іспанського уряду, спрямованої на дискредитацію ідей каталонської незалежності. Однак переконати в цьому каталонців їм стає все важче, вважає Монтсеррат Вільчес, співробітниця Центру вивчення громадської думки Каталонії. За її словами, через корупційний скандал партія втрачає прихильників. Проведене на початку березня опитування населення показує, що лише 36,1% каталонців підтримує сепаратистські позиції ДЕКП. До викриттів, розповіла Вільчес, з ідеєю незалежності Каталонії, яку просуває ДЕКП, асоціювала себе майже половина жителів регіону.
Віктор Черецький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас