S&P: в Казахстані 30% кредитів - проблемні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: в Казахстані 30% кредитів - проблемні

Світ
242
Рейтингове агентство S&P Global Ratings вважає, що банківський сектор Казахстану переживає непростий період і потребує ретельного “розчищення” балансів, реальну якість яких офіційна статистика не відображає.
Про це йдеться в звіті агентства.
У звіті з посиланням на дані казахстанського регулятора наголошується, що з початку 2016 року частка проблемних кредитів банків скоротилася з 8% сукупного кредитного портфеля до 7,2%, станом на 1 лютого 2017 року.
“Наведені в офіційній статистиці показники проблемних кредитів по суті не відображають реальної ситуації: ми вважаємо, що їх частка може досягати 25-30% сукупних кредитів банківської системи”, – йдеться в звіті.
Експерти агентства вважають, що поліпшення показників якості портфелів обумовлено головним чином реструктуризацією проблемних кредитів і їх передачею спеціальним юридичним особам, що не консолідуються згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку.
На думку аналітиків S&P Global Ratings, це обумовлено прагненням виконати регулятивну вимогу, згідно з якою частка проблемних кредитів повинна становити менше 10%.
“Ситуація в банківському секторі не стабілізується доти, доки банки не розчистять свої баланси”, – наголошується в звіті.
На думку його авторів, майбутні стрес-тестування та аналіз якості активів, які будуть проведені Національним банком, можуть виявити приховані проблемні кредити в деяких банках і визначити можливі потреби в формуванні додаткових резервів і в капіталі.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас