Як вуличні ліхтарі зроблять країну багатшою, і чому вночі електрику треба подавати безкоштовно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вуличні ліхтарі зроблять країну багатшою, і чому вночі електрику треба подавати безкоштовно

Енергетика
5137
Спроби стати багатшими традиційними методами в України не пройшли: ані інвестиції залучити, ані корупцію побороти поки що не вийшло. Але ось несподіваний спосіб – запалити ліхтарі на вулицях міст. Безкоштовно. Це збільшить податкові надходження, кількість туристів і дозволить не витрачати електроенергію марно.
Україна – дуже темна країна. За винятком центральних вулиць великих міст решта території – спальні райони, приватний сектор, села – майже не освітлені. Думаєш, відсутність світла на вулицях – вимушений захід, що допомагає країні економити електрику? Насправді в Україні немає дефіциту енергії, а проблеми з освітленням виникають через брак грошей у місцевої влади і застаріле обладнання. Але така ситуація шкодить як звичайним українцям, так і бізнесу.
В Україні працює 2 мільйони джерел освітлення
В основному це ліхтарі на стовпах. І вони розподілені нерівномірно: центральні вулиці великих міст добре освітлені, а от решта території вночі перебуває в темряві.
Як вуличні ліхтарі зроблять країну багатшою, і чому вночі електрику треба подавати безкоштовно
Для порівняння: в одному тільки штаті Нью-Йорк 1,4 мільйона джерел світла. У всьому світі приблизно 300 мільйонів ліхтарів.
Як вуличні ліхтарі зроблять країну багатшою, і чому вночі електрику треба подавати безкоштовно
В українських нічних містах складно орієнтуватися
Іноді люди намагаються залишатися вдома після настання темряви, адже орієнтуватися в незнайомій частині міста в темний час доби стає важче. Особливо восени і взимку, коли сонце сідає вже після шостої вечора, і на вулицях стає некомфортно. А в селах і невеликих містечках без нормальних доріг пересуватися в такий час взагалі неможливо.
Темрява заважає тобі витрачати гроші і розвиватися бізнесу
Оскільки значна частина українців вечорами сидить вдома, в цей час падає попит на товари і послуги. Бізнес втрачає прибуток, платить менше податків. А тепер згадай яскраві нічні вулиці Нью-Йорка або Лас-Вегаса, на яких майже так само ясно, як вдень. Де приємніше знаходитися і витрачати гроші – питання риторичне.
Вночі зростає ймовірність ДТП
Пішоходу важче оцінити відстань до машини, а водієві – розгледіти на дорозі людину. Фіксувати порушення за допомогою камер без освітлення теж важко, адже на знімку необхідно розгледіти номера машини.
Як вуличні ліхтарі зроблять країну багатшою, і чому вночі електрику треба подавати безкоштовно
Зате злочинцям вночі комфортніше, ніж вдень​​
Поліція називає відсутність освітлення одним з головних чинників зростання злочинності. Найбільша частина нападів – від хуліганства до грабежів – відбувається на слабо освітлених ділянках. Навіть якщо уздовж доріг є ліхтарі, двори залишаються темними, і злочинцям зручно підстерігати там жертву або ховатися від поліції.
А ще темні вулиці відлякують туристів
Україна не відмовилася від Євробачення, готується прийняти фінал футбольної Ліги Чемпіонів і виділяє гроші на просування України в світі – словом, намагається залучити туристів. А тепер уяви: до нас приїхали туристи, вони хочуть після заходу сонця прогулятися вулицями будь-якого українського міста, але на нічних вулицях немає освітлення. Для європейців відсутність світла – атрибут неблагополучних районів, а темних місць вистачає навіть в центрі Києва. Проблеми з освітленням відлякують туристів і роблять антирекламу Україні.
Вночі електроенергія може бути безкоштовною
Освітлення вулиць вночі не створює дефіцит електроенергії – компаніям потрібно збувати електроенергію цілодобово.
Згадай, коли в Україні почалися відключення світла, в соцмережах вимагали прибрати нічне освітлення, щоб заощадити. Насправді енергогенеруючі компанії виробляють електрику цілодобово. Вночі споживання електроенергії падає, але виробникам все одно потрібно її якось використовувати.
Виробництво електроенергії схоже на течію річки: навіть якщо її перекрити греблею, воду потрібно час від часу спускати, щоб дамбу не прорвало. Для енергокомпаній це навіть важливіше, ніж додатковий дохід, саме тому існують різні тарифи для різного часу доби, а вночі діє знижений тариф на електрику для тих, хто використовує двозонний лічильник.
Виробники електроенергії витрачають гроші на те, щоб штучно витратити неспожиту вночі електроенергію
Виробникам настільки важливо збувати електроенергію ночами, що вони готові витратити заради цього додаткові гроші. Наприклад, вони будують гідроакумулюючі станції при атомних, які компенсують нічну перевитрату електроенергії атомними реакторами. В першу чергу це пов’язано з тим, що ядерні реактори повинні працювати рівномірно, уникаючи піків і тим більше зупинок. Їх не можна ввімкнути і вимкнути так само просто, як світло у тебе в кімнаті. Тому не віддана городянам і заводам електроенергія направляється на ГАЕС.
У багатьох країнах жителі безкоштовно користуються надмірною електроенергією. У Техаса своя енергосистема, яка не поєднана з іншими штатами, тому всю вироблену електроенергію доводиться споживати всередині штату. А нічні вітри настільки сильні, що електрики виробляється в надлишку, плюс є. Тому за електрику, яка використовується в проміжок 21:00-6:00, тисячі клієнтів компанії TXU Energy нічого не платять.
У Франції встановлено нульовий тариф на освітлення населених пунктів. Тому нічна електроенергія в Україні може і повинна бути безкоштовною.
В Україні у вечірні години діє підвищений тариф на електрику для освітлення вулиць
Зовнішнє освітлення найважливіше під час сутінок: в цей час люди повертаються з роботи або відпочивають, тому багато часу проводять на вулиці. Але з 2017 року тарифи на вуличне освітлення зросли, а до 23:00 діє найвищий тариф, вигідний для енергогенеруючих компаній. Через нього місцева влада часто відмовляється від вечірнього освітлення або включає лише частину ліхтарів.
Замість того, щоб знизити тариф і допомогти витратити електрику, яка йде в нікуди, яку потрібно штучно споживати, держава ще й підвищує плату за неї.
Як вуличні ліхтарі зроблять країну багатшою, і чому вночі електрику треба подавати безкоштовно
А обладнання та регуляторні норми давно застаріли
В Україні досі масово використовують старі лампи розжарювання, а енергозберігаюче обладнання залишається рідкістю. У багатьох систем закінчився термін придатності, тому вони ламаються. Тому вуличне освітлення стає ще менш вигідним – доводиться постійно витрачати гроші на ремонт обладнання і платити за неефективну витрату енергії.
А якщо мешканці селища або вулиці вирішать за свій рахунок налагодити освітлення, місцева влада оголосить це самоуправством і почне з ними боротися – подібне вже сталося в Запоріжжі. В Україні досі діють застарілі регуляторні норми, що заважають активістам і бізнесу вирішувати проблеми зі світлом. Наприклад, для освітлення потрібна окрема лінія електропередач. У великих містах це дозволяє знизити ризик аварій, але в селах, де навантаження невелике, в цьому немає сенсу. Натомість потрібні витрати, через які сільради відмовляються від освітлення. Ремонтувати ліхтарі можуть тільки спеціальні бригади, тому люди змушені чекати місяцями і не мають права найняти інших електриків.
Щоб освітити Україну, потрібно близько 10 мільярдів гривень
Але не всі гроші доведеться виділяти з бюджету. Модернізацію енергомереж охоче фінансують міжнародні організації, можна залучити приватних інвесторів. Навіть якщо витрачати бюджетні гроші, то такі витрати потрібно сприймати як інвестицію в економіку: зросте попит на лампи, лічильники, опори, буде розвиватися сектор енергетичних послуг, українці будуть витрачати більше грошей.
Якщо в місцевому бюджеті грошей немає, то жителям доведеться сидіти в темряві
Місцева влада не може самостійно змінити ситуацію, адже вуличне освітлення відноситься до незахищених статтей бюджету, тобто фінансується за залишковим принципом. Зараз кожен регіон розробляє програму освітлення самостійно. Якщо зайвих грошей немає, жителям залишається сидіти в темряві.
Найкраще запустити загальнонаціональну програму освітлення вулиць
Якщо програма вуличного освітлення стане загальнонаціональною і отримає гарантоване фінансування, світло на вулицях буде незалежне від кількості грошей у місцевому бюджеті. У обленерго та комунальних підприємств з’явиться стимул розвивати зовнішнє освітлення, адже за нього будуть платити.
Крім програми, час створити нові стандарти освітлення для різних територій: великих міст, сіл, туристичних зон. Адже ці норми не змінювалися з радянських часів.
Щоб налагодити вуличне освітлення по всій країні, мало просто виділити гроші або змінити тарифи. Потрібна всеосяжна програма розвитку, яка включатиме план дій на кілька років вперед, нові норми і правила експлуатації. Для місцевих рад слід розробити окремі програми, а вуличне освітлення зробити захищеною статтею їхніх бюджетів з гарантованим фінансуванням. Такі зміни зроблять Україну зручнішою для громадян, створять нові робочі місця і здатні залучити інвестиції – саме це нашій країні зараз потрібно.
Вартість реалізації програми в одному районі України складе приблизно 3-5 мільйонів гривень. У середньому місті – 100-500 тисяч жителів – 4-6 мільйонів гривень. У великому місті – понад 500 тисяч жителів – 20-40 мільйонів.
Але поки що тарифи на вуличне освітлення ввечері залишаються занадто високими, і у багатьох населених пунктів просто немає грошей для того, щоб платити за світлі вулиці. Тому жителям доводиться платити за поламані ноги, ДТП і острах туристів прогулятися нічним Києвом.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас