Росія навряд чи залишиться найбільшим інвестором в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія навряд чи залишиться найбільшим інвестором в Україні

Фондовий ринок
470
Незважаючи на конфлікт на Донбасі, 2016 року РФ стала найбільшим інвестором в Україні, вклавши 1,6 млрд доларів. Більша їх частина пішла в банківський сектор. Цього року ситуація зміниться.
У 2016 році російські компанії вклали в економіку України 1,6 мільярда доларів – близько 40 відсотків загального обсягу іноземних інвестицій, повідомила Державна служба статистики України. Ця сума майже дорівнює інвестиціям з країн-членів Євросоюзу, які в сукупності склали 1,9 мільярда доларів. Однак в поточному році така ситуація навряд чи повториться – російські банки мають намір продати свої українські активи.
Інвестиції в банківський сектор
Значна сума інвестицій з РФ в 2016-му пояснюється тим, що в минулому році російські власники вливали значні кошти в філії і “дочки” своїх банків в Україні. На даний момент тут працюють сім банків з російським державним і приватним капіталом: Промінвестбанк, Сбербанк, ВТБ Банк, БМ Банк, “Форвард”, ВіЕс Банк і Пін Банк. Вони потребували коштів, щоб вирішити питання проблемних кредитів і сформувати під них резерви.
“Дочки” російських банків кредитували підприємства на тимчасово непідконтрольних (Києву. – Ред.) територіях, а також держкомпанії, які не завжди встигають розраховуватися за кредитами. Тому у них виникла гостра необхідність сформувати резерви за цими кредитами, що призвело до необхідності поповнення капіталу”, – пояснив член виконкому українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
На банківський сектор припало близько 90% російських інвестицій. Держстат не розкриває, в які саме галузі української економіки було спрямовано решту 10%. За оцінками експертів, швидше за все, в промисловість.
У лідерах Внєшекономбанк
Серед російських інвесторів в Україні лідирує Внєшекономбанк, який на початку 2016 року надав своєму дочірньому Промінвестбанку 800 мільйонів доларів, щоб покрити дефіцит у 18 мільярдів гривень і врятувати банк від банкрутства. “Гроші потрібні, щоб вирішити проблеми, що виникли, і повернутися до нормального обслуговування клієнтів”, – зазначав тодішній голова правління Промінвестбанку Віктор Башкіров.
ВТБ виділив українському ВТБ Банку близько 340 мільйонів доларів, а БМ Банку – 64 мільйони доларів. “Рішення прийнято з метою забезпечення подальшого сталого розвитку ВТБ Банку на українському ринку банківських послуг”, – розповіли в ВТБ. Сбербанк направив своїй українській “дочці” близько 170 мільйонів доларів на формування додаткових резервів під кредити.
Російські банки хочуть піти з України
Якби російські власники не надали ресурсів своїм українським банкам, останніх чекали б проблеми, вважають спостерігачі. “Кредитні портфелі банків з російським держкапіталом характеризуються високою часткою поганих кредитів. Тому у Фонду гарантування вкладів (керуючого неплатоспроможними банками. – Ред.) було б багато проблем з ними”, – констатує Михайло Демків, аналітик банківського сектору з групи ICU.
Але росіяни, судячи з усього, не готові і далі вкладати так багато коштів в свої українські активи і вже почали шукати для них нових власників.
“Є чотири покупця на БМ Банк. Думаю, можлива угода найближчим часом”, – заявив російським журналістам голова ВТБ Андрій Костін. Внєшекономбанк також повідомив про те, що знайшов двох претендентів на купівлю Промінвестбанку.
Олена Губар
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас