Як Україна домовляється з МВФ: меморандум тримають у таємниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україна домовляється з МВФ: меморандум тримають у таємниці

Казна та Політика
384
Міжнародний валютний фонд обіцяє вже в кінці березня схвалити Україні черговий транш в $1 млрд. Про це повідомили у самому Фонді. Меморандум про співпрацю з Україною на 2017-2018 роки теж оновили, але що записано в документі, поки невідомо. Що потенційно може вимагати від Києва МВФ і як це вплине на життя українців?
КУРС НА МІЛЬЯРД
Чутки, що оновлений меморандум узгоджений, з’явилися в перший день весни. А 4 березня глава місії МВФ в Україні Рон Ван Роден офіційно підтвердив цю інформацію, підкресливши: тепер у виконавчої ради розв’язані руки для вирішення по траншу. Пізніше про успішні переговори відрапортував в соцмережах і міністр фінансів України Олександр Данилюк.
Нагадаємо: за програмою співпраці з МВФ, схваленою в 2015 році, Фонд мав виділити $17 млрд за чотири роки. Ці гроші направляються в золотовалютні резерви НБУ для підтримки курсу гривні. Але поки Україна отримала лише три транші на загальну суму $7,7 млрд. Залишилися майже $9 млрд ми повинні отримати протягом трьох років — якщо виконаємо вимоги, висунуті Фондом.
Зміст нового меморандуму і перелік тих вимог традиційно тримають у найсуворішому секреті: “Через складну соціальну обстановку в країні вирішено поки що тримати меморандум в таємниці”, — сказали нам нардепи відразу з трьох фракцій.
У свою чергу, віце-прем’єр Павло Розенко в кінці минулого тижня запевнив, що в новому варіанті меморандуму не містить загрози для соцсфери або наміру обмежити права пенсіонерів: “В останньому варіанті меморандуму немає згадок про підвищення пенсійного віку. Питання пенсійного віку та пенсійної реформи повинні обговорюватися в уряді, суспільстві та експертному середовищі. Остаточне рішення залишиться за депутатами ВР”.
ЗЕМЛЯ ТА ПЕНСІЇ
Факт, що такий важливий документ ховають від громадськості, експерти оцінюють негативно. “За важливістю він мало поступається бюджету країни і значущим соцзаконам. Нести його в МВФ можна тільки після експертної оцінки і широкого суспільного діалогу, — вважає політолог Руслан Бортник. — Хоча, за непрямими ознаками, вже можна назвати чотири ключові положення, які потраплять в новий меморандум. Впевнений, не обійдеться без вимоги скасування мораторію на продаж сільгоспземель — тим більше в парламенті під це є кілька законопроектів. Обов’язково буде пенсійна реформа: може, і не підвищення віку, але збільшення трудового стажу для отримання пенсій — точно. І буде стояти питання скорочення кількості держслужбовців приблизно на 100 тисяч осіб (сьогодні їх в Україні 260 тисяч. — Авт.). Останнє питання — розширення списку підприємств, які підпадають під приватизацію”.
З колегою згоден і політексперт Вадим Карасьов: він до представленого переліку додає ще вимоги зменшити дефіцит Пенсійного фонду і широкий блок антикорупційних питань. “Зараз нам потрібно чекати засідання директорату МВФ, яке відбудеться в кінці березня. Якщо до цього часу парламент покаже бажання працювати по реформах чи прийме якісь окремі рішення, то у березні в нас буде схвалення. Тоді транш ми зможемо отримати до кінця першого півріччя”, — говорить Карасьов.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас