Контрабанда "голосу", або Хто заплатить за "рефайл" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контрабанда "голосу", або Хто заплатить за "рефайл"

Технології&Авто
656
Значна частина міжнародних дзвінків надходить в Україну контрабандним способом.
Гравці ринку телекомунікацій про цю проблему знають не менше 15 років, але оператори мобільного і стаціонарного зв’язку продовжують втрачати на цьому сотні мільйонів гривень щороку.
У результаті держбюджет недоотримує податки, а абоненти отримують зв’язок низької якості. Більше того, з початку окупації ОРДЛО контрабандою “голосу” успішно займаються місцеві “оператори зв’язку”, щоб телефонувати за межі зони окупації.
Чому досі існує рефайл і як з ним боротися?
Демпінг на “голос”
Принцип роботи незаконної схеми давно відомий і називається терміном “рефайл”. По суті, це незаконне втручання в роботу мобільного оператора з метою отримання частини його доходів.
Схема досить проста. Дзвінок з іншої країни в Україну пропускається через інтернет. Потім з інтернету виводиться на українські SIM-карти. Потім з них здійснюється дзвінок українському оператору всередині країни.
“Така діяльність є видом контрабанди, тому що товар — послуга міжнародного зв’язку — надходить на територію України в обхід легальних маршрутів, — каже екс-керівник департаменту міжоператорського бізнесу “Київстар” Олександр Медяновський. — А легальними маршрутами є телекомунікаційні мережі ліцензованих операторів міжнародного зв’язку в Україні”.
Рішення про те, якими каналами телефонний дзвінок буде надходити в Україну, закордонні оператори зв’язку приймають, виходячи з вартості міжнародного голосового трафіку. Такий трафік продається на міжнародних телеком-біржах.
Сьогодні купити голосовий трафік в Україну купити можна за різними цінами. Наприклад, мінімально можлива ціна, встановлена з 1 січня 2017 року Нацкомісією регулювання зв’язку та інформатизації, становить 10 євроцентів за хвилину. Але на біржі можна знайти ціни і по 5-6 євроцентів за хвилину. Не виключено, що за такою ціною голосовий трафік буде надходити в Україну якраз за схемою рефайлу.
“Рефайл часто зустрічається на території пострадянського простору. Це пов’язано з тим, що є істотна різниця між місцевими і міжнародними тарифами. У цих країнах держава регулює міжнародний тариф, роблячи його штучно високим”, — говорить експерт телекомунікацій Сергій Горбачевський.
Також рефайл зустрічається в країнах Латинської Америки, Північної Африки, особливо країнах з внутрішньокраїнним роумінгом.
Вважається, що найбільше грошей приносить рефайл за схемою “світ — Україна”, зустрічаються схеми і “Україна — світ”. В останньому випадку для дзвінків з України за кордон умільці використовують SIM-карти будь-яких міжнародних операторів, які пропонують найнижчі ціни на дзвінки за кордон. В такому випадку закордонні абоненти отримують виклики з російських, польських номерів, хоча насправді абонент, що викликає, знаходиться в Україні.
Масштаби рефайлу величезні. Тільки “Укртелеком” за 2016 року виявив 12 000 подібних випадків. Насправді їх може бути набагато більше, оскільки виявити схему складно.
У країні працюють сотні дрібних фірм і великих компаній, іноді навіть з держреєстрацією під виглядом оператора IP-телефонії. Найбільше таких компаній в Дніпрі, Харкові та Одесі.
У різний час МВС і СБУ заявляли про втручання в роботу мереж українських операторів компаній ТОВ “Український телефон і телеграф” або, наприклад, Zadarma. Часто рефайл практикують незареєстровані особи.
Крім того, українські фірми можуть виступати транзитерами для схем з телефонією між зовсім іншими територіями.
Так, з Україною пов’язані сотні компаній, зареєстрованих в офшорних зонах, і пропонують “розумні рішення в телекомунікаціях”, “рішення на ринку VoIP телефонії”, і так далі. Стверджувати, що хтось із них займається саме рефайлом, не можна. Але обсяги самої індустрії альтернативної телефонії, що проходить через Україну, гігантські, і зачіпають різні країни світу.
Одна з компаній, зареєстрована в Шотландії та Великобританії — GoAntiFraud — шукає персонал для Києва через портал Head Hunter. Ця компанія продає голосові рішення, послуги з розблокування сім-карток у Казахстані, Гані, Камеруні та Єгипті.
MMD Smart, продає голосові сервіси та інші телеком-послуги, також зареєстрована на HeadHunter і Work.UA з українським контактним номером.
Ці приклади показують, як обширна географія телеком-фірм, що займаються VoIP послугами, пов’язаними з Україною.
Дзвінки бойовиків
В кінці січня 2017 року Служба безпеки України спільно з Національною поліцією зупинили в Запоріжжі роботу нелегального міжнародного каналу зв’язку.
У трьох орендованих квартирах перебувало спеціалізоване обладнання, яке використовувалося для нелегального надання послуг міжнародної IP-телефонії. Каналами зв’язку користувалися бойовики незаконних збройних формувань ОРДЛО.
Справа в тому, що незаконні оператори зв’язку “Фенікс” і “Луганком”, які діють на території ОРДЛО, ізольовані від зовнішнього світу. Жоден міжнародний оператор зв’язку не прийме сигнал з мереж ізгоїв. А ось рефайлери, яким без різниці, з ким працювати, цілком можуть обслуговувати незаконних операторів зв’язку.
“Фенікс” і “Луганком” працюють в кодовій зоні України (+380) на резервних кодах 71 і 72, які були зайняті, ймовірно, шляхом самозахоплення. Номери з цих територій виглядають як +38071ХХХХХХХ або +38072ХХХХХХХ. Але зателефонувати куди-небудь, крім території ОРДЛО, з такого номера не можна. Тому, для спілкування із зовнішнім світом вони використовують рефайл.
Як боротися з рефайлом
Всі українські оператори намагаються з рефайлом боротися. Вони інвестували в мережі мільярди доларів, і втрачають свої валютні доходи через незаконну маршрутизацію.
Директор з корпоративних комунікацій “Укртелеком” Михайло Шуранов вважає, що вирішити проблему рефайлу може ідентифікація абонента.
“Враховуючи те, що мобільні картки продаються без ідентифікації абонента (припейд), то відстежити таких шахраїв стає вкрай складно. Запровадження ідентифікації при продажу нових мобільних номерів дозволило б знизити гостроту проблеми”, — говорить Шуранов.
Але, наприклад, в РФ SIM-картки продаються тільки за паспортами і рефайл там також розвинений, як і в нашій країні. Просто там SIM-картки оформляють на людей похилого віку, студентів, соціально неблагополучних людей.
Щоб побороти рефайл, треба зрозуміти його причину, вважає керівник інвестиційного холдингу Internet Invest Олександр Ольшанський.
“Є певний набір абсолютно штучних обмежень, які не мають ніякого стосунку до технології, і які придумані регуляторами ринку. Обмеження говорять про те, як повинен ходити трафік, і хто на цьому заробляти. Все, що йде в обхід цих правил, називають рефайлом”, — висловлює непопулярну на ринку точку зору Ольшанський.
“На ринках, де регулювання телеком-галузі немає, наприклад, в США ніякого рефайлу не існує. Як тільки регулювання галузі буде скасовано в Україні, 99% рефайлу зникне, бо пропаде різниця в тарифах”, — вважає Ольшанський.
Глава НКРЗІ Олександр Животовський не розглядає варіант скасування регулювання галузі, але підтримує зниження тарифів на дзвінки з-за кордону в Україну. Він упевнений, що в такому випадку рефайл стане безглуздим.
Але тоді виникне інша проблема — знизиться заробіток українських операторів зв’язку. Зараз Європейський Союз в рази піднімає вартість дзвінків у свої країни з України. Це створює перекіс у валютному балансі і операторів, і нашої країни.
У будь-якому випадку, історія з рефайлом в Україні та інших країнах поступово знецінюється. Чим більше людей використовують голосові сервіси і месенджери Viber, Skype, Telegram, What’s UP, тим менші доходи мобільних операторів і рефайлерів.
Можна допустити, що протягом декількох років, завдяки зниженню ставки інтерконекту та зростанню популярності голосових сервісів, рентабельність рефайлу зникне як така.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас