Електробус Olli з ШІ Watson запустять в експлуатацію цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електробус Olli з ШІ Watson запустять в експлуатацію цього року

Технології&Авто
453
Безпілотні електричні автобуси вже виходять на дороги, нехай і не загального користування. Міні-електробуси Olli з інтелектом суперкомп’ютера в цьому році почнуть курсувати університетськими кампусами США.(Фото: Olli)
Надрукований на 3D-принтері електробус сам по собі вже є пам’ятником сучасним технологіям. Він пересувається без водія, але крім цього, в нього вбудований штучний інтелект Watson від IBM. За задумом розробників, пасажири зможуть підтримувати з автобусом діалог, ставити запитання і отримувати відповіді – це перший транспортний засіб, пов’язаний з суперкомп’ютером. Ми вже писали про Olli, коли він перебував на етапі розробки.
Наразі електробус вже пройшов тести в Меріленді. Він розрахований на 12 пасажирів, і попервах буде курсувати ізольованими територіями – кампусами університетів, великими підприємствами, парками розваг. Цього року електробуси запустять на території університетів в Майамі і Лас-Вегасі. Після впровадження нового виду транспорту в США його творці – IBM і Local Motors – обіцяють запустити проект в Європі.
Виробники розповідають, що за рахунок 3D-друку компонентів вдалося знизити вартість виробництва. На електробусі є система лазерів, схожа з тими, що використовує Google. Нещодавно в Google заявили, що вартість такої системи впала з $75 000 до $7500, що теж хороша новина для поширення подібної техніки. Автобус обвішаний камерами, додатковими сенсорами, прокладати маршрути допомагає GPS. Olli досягає швидкості 20 км/год, а запас його ходу становить 51 км.
Найближчим часом схожий компактний безпілотний електробус почне курсувати в Сінгапурі. Свої тестові поїздки здійснює їхній австралійський аналог RAC Intellibus. Невеликі автономні електробуси вже не новина, вони давно тестуються – головною особливістю Olli є, звичайно, ШІ Watson.
За матеріалами:
The Telegraph
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас