Як українцям подати податкові декларації і не наразитися на штрафи ДФС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцям подати податкові декларації і не наразитися на штрафи ДФС

Особисті фінанси
7452
До 1 травня українці повинні подати декларації про доходи за підсумками 2016 року. Вимога поширюється на громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, наприклад, роботодавців, а від продажу послуг і товарів іншим фізичним або юридичним особам, які не сплачували податок на доходи фізосіб.
Це відноситься до таких категорій найманих працівників, як, наприклад, гувернантки, нянечки, домробітниці.
Як нагадав керуючий партнер юридичної фірми Pravovest Гліб Сегіда, їм потрібно сплатити не тільки податок на задекларовані доходи в розмірі 18%, але і військовий 1,5%-й збір.
«Загальний податок становить 19,5%. Сплатити його треба протягом 90 днів з дати закінчення декларування, тобто, до 1 серпня 2017 року», — пояснив Гліб Сегіда.
А що, якщо не платити?
За банальне неподання декларації можна отримати символічний штраф — 51-136 гривень. Якщо ж людина вкаже дохід і суму податку, але забуде заплатити його до обумовленої дати, то податкова нарахує ще й пеню в розмірі 120% облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.
Але якщо фіскали запідозрять громадянина в ухиленні від сплати податків і почнуть самостійне розслідування, йому може загрожувати відповідальність згідно зі статтею 212 Кримінального кодексу. Вона передбачає початковий штраф в розмірі 5100-8500 гривень при несплаті податків більш ніж на 17 тис.грн.
«Але штрафи можуть бути вищими — в районі 8 500-34 000 грн. Плюс — загроза виправних робіт до 2-х років (або обмеження волі до 5-ти років) при несплачені податках більш ніж на 51 тис.грн.», — розповів Сегіда.
Якщо є підозри, що податкова неправомірно порахувала суму, то повідомлення-рішення протягом 10 днів можна оскаржити в ДФС. Але якщо цей термін пропущено або вам відмовили, то допоможе тільки суд.
Декларації потрібні, навіть якщо все вже заплачено
Новинка декларування 2017 року — обов’язкова подача декларацій усіма громадянами, які в 2016 році здавали або продавали рухоме майно (автомобілі) або нерухомість. Подати декларацію про отримання доходу від таких операцій повинні в обов’язковому порядку всі, навіть ті, хто вже сплатив всі податки.
Як пояснив керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз, людина, яка здає квартиру (будинок, земельну ділянку) юридичній особі, тільки подає декларацію про отримані доходи від оренди. Податки вона не платить, оскільки це робить та юридична особа, яке знімає у неї квартиру (вони ж є податковим агентом).
Але якщо українець пустив до себе постояльця без статусу юр.особи, він, після подачі декларації, сам сплачує необхідні податки до 1 серпня.
«Декларацію треба подавати обов’язково. Без цього податкова може порахувати дохід незадекларованим і таким, з якого не сплачено податок, та випише штраф. І за неподання декларації, і за несплату податку, незалежно від того, чи повинен він сплачуватися. Такий випадок в нашій практиці був», — зазначив Мороз.
Також декларації повинні подати українці, які продавали якесь рухоме або нерухоме майно/отримали спадщину, хоча всі податки (якщо такі покладалися) при подібних угодах сплачуються перед тим, як нотаріус реєструє угоду.
«Все треба відобразити в декларації. Якщо продаж майна здійснювалася 1 раз за 3 роки, або мова йде про спадкоємців 1 черги, то декларування йде за нульовою ставкою і ніякі податки не платяться взагалі. Але, незважаючи на це, показати дохід в декларації треба обов’язково», — нагадав Віктор Мороз.
Як додав Гліб Сегіда, податкова має можливість відстежити, хто заповнив декларацію із зазначенням операції з нерухомістю/рухомим майном, а хто ні.
Адже під час покупки-продажу квартири або машини покупець платить податок, вказуючи у кого купує майно і за якою ціною.
«Відповідно, податкова знає, хто продавав квартиру. Однак, чи веде ДФС такий реєстр і чи буде зіставляти дані з деклараціями — невідомо», — додав Гліб Сегіда.
Нульова ставка оподаткування застосовується також до подарунків від родичів першої лінії (батьки, діти, подружжя). А ось за подарунки від третіх осіб їх одержувачам треба буде заплатити 15-18%. Презенти також підлягають обов’язковому декларуванню.
Юристи не радять занижувати їх вартість, оскільки податкова, в разі виникнення підозр, все одно все перевірить ще раз і виставить «правильний» податок.
«При розрахунку вартості оподатковуваних послуг або товару, якщо не відома справжня ціна або, на думку співробітника податкової, вона занижена, можуть застосовуватися звичайні ціни. Вони розраховуються Мінекономіки, виходячи з середньоринкових цін для відповідного виду робіт, товарів, послуг», — попередив Віктор Мороз.
Якщо ж хтось із українців виграв приз, наприклад, в лотерею, йому належить сплатити податок в 1,5 рази вище — 22,5-27%. Оплата також проводиться в кінці податкового року після подачі декларації. Приховати такі надходження точно не вдасться. Компанії, які проводять розіграші, точно під «ковпаком» у податківців.
Як заощадити?
До заповнення декларації краще звикати вже сьогодні, радять юристи. У будь-який момент влада може прийняти рішення про обов’язкове декларування для всіх громадян. Розмови про це стають все наполегливіше. До того ж, від декларування можна отримати і вигоду. Якщо у людини (сім’ї) були суттєві витрати, є можливість отримати податкову знижку.
Перелік витрат, які дозволяють зменшити оподаткування фізосіб, описаний в ст. 166 Податкового кодексу. Там, наприклад, числяться відсотки за іпотечним кредитом, внески на благодійність, оплата за навчання або лікування.
«У такому випадку від доходу віднімаються ці витрати і людина сплачує менший податок», — уточнив Гліб Сегіда.
Зразок податкової декларації можна скачати на сайті ДФС. Декларація є єдиною для всіх категорій українців. Декларації можна подавати особисто в податковій, працівники якої повинні допомогти з розрахунками; через уповноважену особу,
в електронній формі і навіть поштою. У разі відправки письмового звіту поштою головне, щоб штемпель з датою відправлення, був проставлений до 1 травня. Тоді навіть не вчасно доставлена ​​кореспонденція не буде вважатися порушенням.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас