Курс на відставку: чого домоглася Гонтарева, і звідки чутки про зміну голови НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на відставку: чого домоглася Гонтарева, і звідки чутки про зміну голови НБУ

Казна та Політика
831
Відставка голови НБУ Валерії Гонтаревої знову на порядку денному. Джерела ЗМІ в трьох парламентських фракціях (БПП, “Народний фронт” і радикали) підтверджують: її звільнення з посади найближчим часом більш ніж імовірне. Ми проаналізували причини можливої ​​кадрової перестановки і дізналися у експертів, як на це може відреагувати гривня.
ПРИЧИНИ
Вчора в Нацбанку чутки про швидку відставку Гонтаревої прокоментували так: “Ми не підтверджуємо інформацію про відставку голови НБУ Валерії Гонтаревої. Нацбанк традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни в складі правління. Такого повідомлення не було, і інформація не відповідає дійсності”, – парирує прес -служба регулятора. При цьому, за інформацією деяких українських ЗМІ, Гонтарева може оголосити про свою відставку вже в цей четвер – нібито хоче звільнитися за власним бажанням через втому.
Водночас політолог Руслан Бортник каже про кілька причин нинішніх чуток. “Перша – Гонтарева може стати “сакральною жертвою”, бо вона вкрай непопулярна в народі через обвал гривні. Тому її можуть використовувати для того, щоб показати: влада відповідальна. Таким чином вдасться випустити пару у суспільства і поліпшити рейтинги влади. Другою причиною може бути спроба зміцнення старої або формування нової коаліції. Заради цього місце голови НБУ можуть віддати, наприклад, “Народному фронту”, – говорить експерт і додає: – Імовірність відставки Гонтаревої сьогодні – приблизно 60%”. Бортник не виключає і ще однієї причини: на минулому тижні помічник генпрокурора Владислав Куценко заявив про причетність голови НБУ до махінацій на суму близько 315 млрд грн і початок розслідування в НАБУ. На думку політолога, це збільшує ймовірність звільнення Гонтаревої з посади.
КУРС І ПІДСУМКИ
Аналізуючи ризики відставки, фінаналітики відзначають: навряд чи звільнення Гонтаревої серйозно позначиться на курсі гривні. “Після її приходу в НБУ відмовилися від функції забезпечення стабільності держвалюти, іншими словами, відпустивши курс на свободу. Тому після цієї відставки навряд чи щось зміниться”, – відзначає фінаналітик Ігор Шевченко. Хто, на його думку, може постраждати від зміни голови НБУ – це компанії, які закуповують продукцію за кордоном у валюті. “Наприклад, 80% всіх пестицидів, необхідних для посівної, купують за кордоном. І поки компанії, що працюють з цим товаром, будуть налагоджувати нові робочі відносини, вони можуть зазнати збитків”.
Економічний аналітик Іван Нікітченко, аналізуючи роботу Гонтаревої, хвалить її за очищення банківської системи: “Це головне, чого вона змогла добитися. Це було дійсно революційно. Плюс реформування НБУ – дуже сильно оновився персонал, і для інших відомств це може стати зразком (Гонтарева скоротила штат НБУ на 50%, до 5,3 тис. співробітників. – Авт.)”. Позитивно експерти оцінили і введене Гонтаревою інфляційне таргетування, через яке макропоказники української економіки перестали прив’язувати до курсу валют і зосередили на інфляції. Позитивно говорять і про виконану обіцянку забезпечити Фонд гарантування вкладів грошима в повному обсязі.
Водночас голова Комітету ВР з фінполітики і банківської діяльності Сергій Рибалка нагадує: “У нас сталася глибока валютна криза – гривня обвалилася в три рази! Ми з групою експертів довели, що дії НБУ тільки погіршили падіння гривні. Плюс ми отримали найбільший за всю історію країни банкопад і глибоку банківсько-фінансову кризу”, – резюмує нардеп.
Кандидати на заміну
Серед можливих кандидатур на заміну Гонтаревій – безліч прізвищ. “Називають Арсенія Яценюка і голову правління ПриватБанку Олександра Шлапака. Але це політична посада, тому, думаю, не виключено, що будуть сватати Яценюка. А ось ці заяви, що його вмовляють, а він нібито не хоче – відволікаючий маневр для того, щоб потім погодитися і сказати: “Я був змушений”, – вважає політексперт Вадим Карасьов.
А на думку Нікітченка, для того щоб Нацбанк сьогодні функціонував справно, можна просто звернутися в приватний сектор і залучити когось з топ-менеджерів великих українських банків, які успішно пройшли піки фінансової кризи.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас