Українці переплатили за світло і тепло 10 млрд грн - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці переплатили за світло і тепло 10 млрд грн - експерт

Особисті фінанси
1566
Із квітня 2016 року в тариф на електроенергію для споживачів закладають вартість імпортного вугілля. Однак виробляють її із ввезеного із окупованих територій Донбасу.
Завдяки цьому власник більшості підприємств теплової енергетики Рінат Ахметов отримав близько 10 млрд грн додаткового доходу.
Про це розповів керівник енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар.
Теплові електростанції корпорації ДТЕК, що належить олігарху, купують вугілля у своїх шахт за українською ціною, а електрику вони продають вже за вартістю “Роттердам+”. Так у тариф закладається ціна імпортного вугілля у європейському порту плюс вартість його доставки в Україну.
“Формула “Роттердам+” придумувалася для того, щоб більше зідрати зі споживача. Якби вугілля, яке ми використовуємо було імпортним, то зрозуміла була б ця схема розрахунку. Але ми споживаємо енергоресурс, який видобувають та транспортують по території України. За винятком невеликої частини, що завозиться з Південної Африки чи Польщі”, – говорить енергетик.
ДТЕК генерує 70 відсотків всієї теплової енергетики України. За таких формульних підходів за минулий рік бізнес Ахметова отримав близько 10 мільярдів гривень додаткового доходу. Це кошти, які переплатили споживачі, каже Гончар.
Українські теплоелектростанції працюють на вугіллі антрацитної групи, що видобувається на шахтах на територіях так званих ДНР та ЛНР не підконтрольних Україні. Вирішити проблему можна, модернізувавши ТЕС, аби вони могли працювати на газовому вугіллі. Його вдосталь на шахтах в Західній Україні, а також у Польщі.
На думку експерта, для переведення теплових електростанцій на спалювання вугілля газової групи достатньо 2-3 років.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас