Індія планує створити нафтового гіганта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія планує створити нафтового гіганта

Енергетика
362
Уряд Індії розраховує об’єднати нафтові активи і створити гігантську держкомпанію, яка зможе успішно конкурувати з транснаціональними корпораціями та індійською Reliance Industries Ltd., що належить міліардеру Мукешу Амбані.
Вартість такої держкорпорації може перевищити $100 млрд, пише індійська Economic Times.
Центральний уряд Індії контролює 13 нафтових компаній, найбільшою серед яких є ONGC. У числі держкомпаній – найбільша нафтопереробна група країни Indian Oil Corp., провідний оператор трубопроводів GAIL India, а також Bharat Petroleum Corp, Hindustan Petroleum, Mangalore Refinery and Petrochemicals, Chennai Petroleum, Numaligarh Refinery і Oil India.
Ринкова капіталізація 8 нафтогазових держкомпаній Індії, які зареєстровані на біржі, становить близько $108 млрд у порівнянні з близько $70 млрд “Роснєфті” (MOEX: ROSN), $115 млрд британської BP, $350 млрд американської Exxon Mobil.
За словами міністра фінансів Індії Аруна Джейтлі, консолідація держпідприємств в ряді галузей забезпечить економію масштабу і відкриє нові можливості. Він зазначив особливу привабливість такої консолідації в ПЕК.
Крім того, під час представлення проекту бюджету в парламенті в середу уряд Індії запропонував побудувати ще два стратегічних нафтосховища на додачу до тих трьох, які вже введені в експлуатацію. В даний час одне з уже побудованих сховищ заповнене нафтою повністю, друге – наполовину.
За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Індія поступово обганяє Японію за обсягами споживання нафти і готується посісти третє місце в світі за цим показником. До 2040 року Індія буде центром зростання світового попиту на нафту, вважають експерти МЕА.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас