Куди потрібно звертатися підприємцям, які втратили бізнес на окупованих територіях Донбасу, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди потрібно звертатися підприємцям, які втратили бізнес на окупованих територіях Донбасу, - юрист

Особисті фінанси
484
Для захисту своїх прав на окупованих територіях на сході України підприємцям потрібно звертатися в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), вважає партнер, керівник судової практики юридичної фірми ILF (Харків) Олексій Харитонов.
“Мова йде про порушення ст. 1 Протоколу № 1 (захист власності – ред.), коли підприємство фактично відібрали на неконтрольованій території – це порушення права власності, а також про порушення ст. 13 Конвенції (право на ефективний засіб правового захисту – ред.), тобто про відсутність ефективного захисту прав підприємців”, – сказав О.Харитонов.
За його словами, для подачі такого позову підприємцю необхідно спочатку вичерпати засоби правового захисту в Україні, тобто звернутися в правоохоронні органи, які зареєструють заяву, однак фактично справа не буде розслідуватися, оскільки території окуповані. Після отримання відповідного повідомлення від правоохоронців можна звертатися в ЄСПЛ.
“Скарги, якими ми займаємося (а їх 38) в основному прийняті і по деяких справах передані на комунікацію урядам України і Росії”, – сказав О.Харитонов.
Він пояснив, що скаргу в ЄСПЛ потрібно подавати проти двох держав: України, оскільки вона несе відповідальність за те, що відбувається на її території, у т. ч. й окупованій, і Росії, оскільки вона здійснює фактичний контроль над окупованою територією і збройними угрупованнями, які там знаходяться, а також надає їм фінансову, технічну та іншу допомогу.
О.Харитонов підкреслив також, що рішення ЄСПЛ є обов’язковими для виконання, а гроші на виконання цих рішень захищені спеціальним рядком державного бюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас