Через масову еміграцію Східну Європу чекає обвал економіки - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через масову еміграцію Східну Європу чекає обвал економіки - The Economist

Світ
2875
Країни Східної Європи за останні 20 з гаком років відчувають гостру нестачу кваліфікованих кадрів, в першу чергу, через “відтік мізків” і еміграцію робочої сили в більш розвинені країни, і найближчим часом ситуація може тільки посилитися.
Ще гірша ситуація в пострадянських країнах, які або досі перебувають в орбіті Росії, або ж активно борються за вихід з неї, як, наприклад, Україна.
Згідно з прогнозами МВФ, деякі країни в Східній Європі щорічно втрачали по 0,6-0,9% ВВП за період від 1999 до 2014 року. До 2030 року ВВП на душу населення в Болгарії, Румунії і деяких балтійських країнах буде нижчим, ніж він би міг бути без еміграції.
Деякі ж країни шукають інший вихід, заохочуючи до імміграції громадян бідних сусідів. Населення Естонії стрімко скорочувалося протягом 1990-х років. Але останні два роки воно зростало завдяки іммігрантам з України, Білорусі та Росії.
Втім, імміграція не може заповнити прогалини, які виникли через “відтік мізків”. Майже всі з 400 тисяч українців, які отримали дозволи на постійне проживання в Польщі в 2015 році, працюють в агросекторі або на будівництві.
Водночас, близько 30% емігрантів з Польщі мають вищу освіту. Для тих, хто залишив Східну Європу, свобода жити і працювати, де захочеться, стала великою перевагою. Але рідні країни емігрантів постали перед серйозним викликом. Їм потрібно навчитися, як залучати працівників, або ж доведеться поступитися своєю економікою.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас