Біля ЧАЕС випробовуватимуть нове сховище відпрацьованого ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біля ЧАЕС випробовуватимуть нове сховище відпрацьованого ядерного палива

Казна та Політика
958
У вересні-жовтні 2017 року почнуться випробування нового сховища відпрацьованого ядерного палива в районі ЧАЕС, в ході яких буде використано реальне ядерне паливо. Повноцінна експлуатація почнеться в третьому кварталі 2018 року.
Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив головний інженер проекту з підвищення безпеки на ЧАЕС Андрій Савін.
«Приблизно у вересні-жовтні 2017 року проводитимуться «гарячі» випробування з реальним ядерним паливом. Після чого – спілкування з Держатомрегулювання для того, щоб отримати ліцензію на експлуатацію. Планується, що повноцінна експлуатація буде в третьому кварталі 2018 року», – заявив Савін.
До того моменту, коли сховище введуть в експлуатацію, відпрацьоване ядерне паливо (а це понад 21 тис. паливних збірок за весь час роботи електростанції) буде зберігатися в уже існуючому сховищі «мокрого» типу СВЯП-1, яке працює з 1986 року. За словами інженерів, проектна потужність басейнів старого сховища не дозволяє тривалий час зберігати паливні відходи. Крім того, паливо краще зберігати в сухому середовищі.
Зараз на об’єкті завершуються будівельні роботи, обладнання для ядерного палива виготовлено і частково змонтовано.
Нове сховище забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання і зберігання протягом 100 років.
Як відомо, будівництво СВЯП-2 фінансується з «Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Загальна вартість проекту будівництва нового сховища становить 381 млн євро.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас