Фінляндія запускає дворічний експеримент з безумовним доходом на 2000 громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінляндія запускає дворічний експеримент з безумовним доходом на 2000 громадян

Світ
2791
Концепція базового безумовного доходу тоді, коли багато хто може втратити роботу через автоматизацію, продовжує викликати у держав інтерес. Останньою на обмежений експеримент зважилася Фінляндія. Протягом двох років держава буде виплачувати двом тисячам безробітних фінів гарантований базовий місячний дохід в 560 євро. Щасливчиків оберуть випадковим чином, а виплати триватимуть, навіть якщо вони знайдуть роботу.
Фінське право-центристський уряд сподівається, що експеримент допоможе скоротити безробіття, яка зараз становить 8,1% (213 000 чоловік на 5,5 млн населення). Оллі Кангас з фінського агентства KELA пояснив, що схема покликана боротися з «проблемою відсутності стимулів» серед безробітних.
Громадяни без роботи можуть відмовлятися від короткостроковлї або низькооплачуваної позиції, і держава вважає, що безумовний основний дохід навіть в разі отримання роботи допоможе громадянам розсіяти страх перед невдачею.
«Дуже цікаво буде спостерігати за тим, як це позначиться на поведінці людей», – каже Кангас. – Або ж, за словами деяких критиків, чи зробить їх більш ледачими знання про безумовне доході ». Безумовний дохід жодним чином не зрівняється з тим, що заробляють зайняті громадяни Фінляндії – приблизно по 3500 євро на місяць.
Нагадаємо, в минулому червні Швейцарія відмовилася від ідеї забезпечити кожного громадянина безумовним доходом, але ідея знаходить прихильників по всьому світу, подібні ініціативи обговорюють в Нідерландах, в Канаді і т.д.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас