"Золота" квартира: як правильно орендувати або купити квартиру, щоб не платити зайвого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Золота" квартира: як правильно орендувати або купити квартиру, щоб не платити зайвого

Нерухомість
2058
Кылька тижнів тому українці отримали перші платіжки за тепло, яке в цьому році подорожчало практично вдвічі. В утепленому будинку опалення 30 квадратних метрів може коштувати всього 60-180 гривень, а в багатоповерхівках з низьким класом енергоефективності – в 600-1000 гривень. У 2017-му, якщо закон “Про енергетичну ефективність будівель” буде прийнятий парламентом, українці, купуючи або орендуючи квартири, зможуть ознайомитися з сертифікатом енергоефективності нерухомості і оцінити, скільки доведеться платити за комуналку. На даний момент оцінювати стан квартир українцям доводиться самостійно. Як правильно вибрати нерухомість для того, щоб не платити “зайвого”.
Чому енергоефективність – важливо
За оцінками експертів, 70% від суми в платіжках за комуналку – опалення. На тариф українці вплинути не можуть – це компетенція НКРЕКП, Кабінету Міністрів і органів місцевого самоврядування. Однак мешканці будь-якого будинку можуть значно скоротити суми в платіжках, економлячи енергоресурси. Наступного року теплові лічильники планують встановити в кожному багатоквартирному будинку. Вже зараз у багатьох великих містах більшість будинків обладнано приладами обліку. Чим менше потрібно Гкал тепла для опалення, тим менше доведеться заплатити.
Обсяг споживаного тепла залежить в першу чергу від тепловтрат. Як розповідає досвідчений енергоаудитор, менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, більшість будівель, які він обстежив, відповідали найнижчим класам енергоефективності “Е” і “F”. Такі будинки витрачають від 30 до 70% тепла “даремно”. Тепло йде через неутеплені стіни, шви, дах, підвал, вікна, двері. В утеплених будівлях з низьким класом енергоефективності опалення одного квадратного метра може обійтися в 30 гривень, а в утеплених – 6 гривень.
Так, за словами голови одного з київських ОСББ Василя Рудницького, в його будинку опалення одного квадратного метра коштує 6,85 гривні. Водночас жителям столиці, які живуть в такій самій квартирі, але, наприклад, в будинку без теплового лічильника або з високими тепловтратами, доведеться заплатити 1 648 гривні. “У нас батарея ледь тепла, а в хаті не менш 20 градусів! Будинок утеплює, поставлений лічильник, обладнаний тепловий пункт”, – пояснює Василь Рудницький.
Як розповідає експерт в сфері ЖКГ Тетяна Бойко, серед її знайомих є кілька людей, які платять за опалення одного квадратного метра всього лише одну гривню. “Це добре терммодернізовані будинки. Є будинки ОСББ, які отримали 4-6 гривень за квадратний метр опалення. І є люди, які отримали платіжки в 33 гривні за квадратний метр, а є і ті, хто більше”, – розповідає експерт.
Так, якщо, наприклад, орендувати квартиру в правильно утепленому будинку, рахунки за опалення можуть коливатися в межах 500 гривень. Якщо ж проігнорувати стан будинку, за опалення можна платити кілька тисяч гривень.
“У сегменті дешевого житла в опалювальний сезон квартирантам доводиться платити ще й за опалення. Іноді ці суми можуть доходити до 50% від суми самої оренди”, – розповідає київський ріелтор Максим Бабуряк.
При цьому, як зазначає експерт, українці при виборі нерухомості не часто звертають увагу на енергоефективність будинку.
“З власного досвіду можу сказати, що стали рідше орендувати великі квартири, щоб менше платити за комунальні послуги. Іноді звертають увагу на наявність лічильників, але все-таки для квартирантів все ще важливіше розташування і ремонт в квартирі. Думаю, так і далі буде. А щодо енергоефективності, далеко не всі розуміють. що це і як це визначати”, – розповідає ріелтор.
Як правильно вибрати квартиру
Найпростіше при виборі квартири ознайомитися з платіжками за кілька минулих місяців, розповідає Сергій Свистюк. Якщо ж суми в платіжках високі – можна торгуватися і просити знизити ціну на квартиру. Але сама по собі платіжка не скаже про те, чи застосовуються в будинку енергоефективні заходи, чи комфортна в будинку температура, чи правильно зроблено утеплення і вентиляція, щоб не дихати цвіллю. Потрібно додатково вивчити будинок, щоб бути впевненим у виборі.
“Також корисно дізнатися, чи є в будинку тепловий лічильник. Якщо він є, значить, мешканці будинку платять за фактично спожиту енергію, що більш вигідно, ніж без лічильника за нормативами”, – додає експерт.
Крім того, великий плюс – наявність індивідуального теплового пункту (ІТП) або власна котельня. Бажано, щоб котельня або ІТП мали автоматичне погодне регулювання, це дозволяє будинку істотно економити.
“Якщо в квартирі старий лічильник електроенергії – це лише невеликий привід ще трохи збити ціну. Сучасний двозонний лічильник ви зможете встановити пізніше і економити за допомогою нічного тарифу. Коли будете оглядати будинок, особливо в опалювальний сезон, подивіться, чи не відкриті вікна в квартирах. Якщо вони відкриті, значить, в квартирах занадто жарко, немає регулювання тепла, люди просто випускають тепло і “мотають” тепловий лічильник”, – радить Сергій Свистюк.
Як вибрати квартиру: поради енергоаудитора
  • Великий плюс, якщо в будинку створено ОСББ (мешканцям легше об’єднається навколо ідеї підвищення енергоефективності)
  • Якщо роботи по утепленню проводяться після енергоаудиту, житл,о швидше за все, буде правильно термомодернізовано (якщо ні – утеплення могло проводиться з порушенням будівельних та санітарних норм, і його необхідно буде переробляти за рахунок мешканців)
  • Якщо не проводився енергоаудит – можна просити знизити ціну, тому що не ясно, скільки доведеться заплатити в опалювальному сезоні.
  • Варто звернути увагу на наявність енергоефективних вікон, дверей, автодоводчиків на дверях, енергоефективних лампочок в під’їзді
  • Не соромтеся ставити запитання про наявність утеплення підвалу, горища, даху. “Буде правильно, якщо продавець квартири візьме в своєму ОСББ або ЖЕКу довідку про енергоефективність будівлі. Як мінімум для будинків в зоні обслуговування “Київенерго” на сайті компанії на мапі “Теплові лічильники” можна знайти дані щодо встановлених теплолічильників і класу енергоефективності”, – упевнений експерт.
  • Якщо купуєте квартиру в новобудові – попросіть енергетичний паспорт на будинок. Купувати варто квартиру з класом енергоефективності не нижче “С”
Остаточне рішення можна прийняти, порадившись з енергоаудитором, якій зможе проаналізувати стан будинку і дати чітку відповідь, скільки доведеться платити за комуналку. Наприклад, в Києві консультацію можна отримати безкоштовно в ЦОК “Київенерго” на вул.Жилянська, 83/53.
Яку квартиру купувати не варто
Варто обережно ставиться до квартир, які знаходяться в будинку з клаптевим утепленням окремих квартир. “Явно варто триматися подалі від будинків, які хаотично утеплені в різні кольори і різною товщиною утеплювача. У такому будинку жити небезпечно, а єдності серед сусідів щодо комплексного підходу до утеплення дочекатися буде важко”, – розповідає Сергій Свистюк.
Не бажано селитися в клаптиково утепленій квартирі або поруч з сусідами, які невідомо яким чином утеплили квартиру. На стінах даної квартири вже може бути цвіль. Через перепади температури при нагріванні і охолодженні вже можуть з’явитися ледь помітні тріщини, які будуть поступово розростатися.
“Клаптикове” утеплення зайвий раз підкреслює, що в будинку щось не так, є проблеми, і ці проблеми хто як може, так і вирішує. При цьому необхідно враховувати, що до помітної економії сімейного бюджету це не призводить”, – відзначає експерт.
Не варто купувати квартиру якщо:
  • Будинок за рішенням мешканців відрізаний від центрального опалення без системного опрацювання з енергетиками і фахівцями з енергоефективності, і люди гріються електрикою (взимку через велике навантаження і за відсутності резерву потужності старі внутрішньобудинкові мережі можуть аварійно відключатися)
  • Не варто селитися в будинку з тріщинами на стінах. Простим утепленням такий будинок дуже складно зробити енергоефективним. “Тут потрібні додаткові дорогі роботи по усуненню тріщин і їх причин. Скільки це може коштувати – на етапі купівлі квартири вам навряд чи хтось скаже. Крім того, жити в такому будинку небезпечно”, – відзначає експерт.
  • Якщо труби не утеплені, каналізація протікає, запірна арматура стара, та ще й “капає”, на трубах видно хомути і т.д. – знайте, купуючи квартиру в цьому будинку, ви прирікаєте себе в майбутньому на вирішення питань щощдо їх ремонту, радить експерт.
  • Якщо будинок утеплений частково (наприклад, тільки одна стіна), або клаптиково – це скоріше предмет для торгу. Якщо часткове утеплення проводилося без професійного енергоаудиту – дуже висока ймовірність, що воно зроблено неправильно і мешканцям доведеться “скинутися” ще раз на перероблення роботи
Нагадаємо, на даний момент у Верховній Раді знаходиться законопроект “Про енергетичну ефективність будівель”. У документі сказано, що всі українці за власний рахунок повинні будуть провести енергоаудит своїх будинків. А тим, хто хоче продати або здати в оренду житло, доведеться оформляти сертифікат енергоефективності.
Як зазначає нардеп Олена Бабак, в країнах західної Європи квартиранти завжди звертають увагу на клас енергоефективності будівлі, парламентарії планують поширити цю практику і в Україні.
“В Європі людина, коли бере в оренду квартиру, дивиться, який клас енергоефективності у цього житла. Тому що людина розуміє, що орендна плата може бути невеликою, але прийдуть рахунки за опалення, за воду і т.д. І ми хочемо це зробити в Україні”, – пояснює Олена Бабак. Однак, зайнятися питаннями енергетичної безпеки і власного комфорту можна, скориставшись перерахованими порадами, ще до прийняття закону.
За словами віце-прем’єра Геннадія Зубка, термомодернізація будинку може збільшити вартість нерухомості на 15-20%.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас