Зімбабве налякало населення «зомбі-валютою» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зімбабве налякало населення «зомбі-валютою»

Світ
969
Африканська держава Зімбабве та її одіозний 92-річний президент Роберт Мугабе знову стали об’єктами міжнародних насмішок. Приводом послужило введення нових банкнот, що створило паніку серед населення, яке пережило у 2000-х роках масштабну гіперінфляцію, і «поховало» національну валюту.
Введені зімбабвійським центробанком нові яскраво-зелені банкноти не є повною мірою грошима. Це боргові розписки (bond notes) номіналом $5, $2 і $1, що підлягають обміну на американські долари в співвідношенні 1:1.
Незважаючи на те, що центробанк випустив в обіг невеликий обсяг банкнот-облігацій загальним обсягом $12 млн (що становить $1 в перерахунку на кожного жителя), і пообіцяв в майбутньому стримувати емісію, нові платіжні інструменти стали причиною серйозних хвилювань і впали в ціні відразу після потрапляння в руки зімбабвійців.
«У понеділок я пішла купити іноземну валюту, щоб мій син зміг виїхати в Південну Африку. За 100 банкнот-облігацій я отримала $70. Тож обіцяного обміну 50/50 до долара США нам не бачити», – цитує мешканку зімбабвійської столиці Хараре Мері Мурві видання Voice Of America.
«Зомбі-гроші»
Нові банкноти-облігації в Зімбабве називають зомбі-грошима. Громадяни африканської держави бояться, що цими платіжними засобами уряд намагається реанімувати мертву національну валюту, що принесла населенню багато проблем.
У 2000-х роках режим президента Роберта Мугабе почав друкувати великі тиражі зімбабвійських доларів, щоб фінансувати виборчу кампанію правлячої партії ЗАНУ-ПФ. Паперових купюр в державі стало так багато, що громадянам доводилося звільняти корзини, ящики та вантажні причепи, для того щоб складувати пачки грошей.
Однак у міру того, як зімбабвійці ставали трилліонерами, їхня купівельна спроможність катастрофічно падала. Магазинні полиці порожніли, безробіття зросло, а імпорт продуктів, палива і медикаментів висихав. Гіперінфляція на піку досягла 500 мільярдів відсотків, встановивши світовий рекорд. На останній надрукованій Центробанком купюрі була цифра з дванадцятьма нулями – 100 трильйонів зімбабвійських доларів. Реальна вартість цих грошей становила $0,35.
Коли в 2009 році до влади в Зімбабве прийшов уряд національної єдності, опозиційний політик Тендай Біті зайняв пост міністра фінансів і зупинив друкарський верстат. Під його наглядом Зімбабве відмовилася від випуску власних доларів, замінивши їх «кошиком іноземних валют». Американський долар, євро, китайський юань, британський фунт, південноафриканський ранд отримали статус офіційних платіжних засобів.
Криза нестачі готівки
Таким чином у 2009 році Зімбабве стала першою відкритою мультивалютною економікою. Завдяки цьому країна швидко позбулася гіперінфляції, і на деякий час отримала довгоочікувану стабільність і економічне зростання. Однак постала інша проблема – населення почало виводити валюту в тіньовий сектор і на закордонні банківські рахунки. До теперішнього часу дефіцит готівки в Зімбабве загострився настільки, що десяткам тисяч військовослужбовців, соцпрацівників і співробітників деяких приватних компаній зараз доводиться ночувати в чергах перед банківськими відділеннями, щоб забрати свої зарплати.
Через кризу ліквідності банкам доводиться встановлювати ліміти на видачу коштів. «В один день людина може забрати $100, в другий – $50, третій – нічого. Клієнти перебувають у невіданні, поки двері банківських відділень не відкриються о 8 ранку. Найчастіше люди можуть відстояти в черзі і залишитися без грошей. За словами 40-річного слюсаря Едмунда Панганаї, що працює на промисловому підприємстві в Хараре, кожен місяць йому доводиться проводити не менше семи ночей у чергах, щоб отримати свою зарплату на руки», – пише видання Business Insider.
З понеділка, 28 листопада, у людей, що товпляться біля зімбабвійських банків, з’явилася можливість прискорити отримання своїх зарплат, погодившись взяти замість американських доларів банкноти-облігації. Уряд сподівається, що це дозволить полегшити нестачу готівки і сповільнити її відтік за кордон.
Однак якщо ініціатива завершиться провалом, і банкноти знеціняться, влада Зімбабве ризикує отримати соціальний бунт і залишитися без підтримки армії. Багато аналітиків називають введення банкнот-облігацій «останньою ставкою» Роберта Мугабе. Президент, за чутками, довго відтягував момент введення нових платіжних засобів, але був змушений піти на ризик через брак грошей для фінансування армії. Мугабе зіткнувся з наростаючим тиском армійських офіцерів, незадоволених затримками виплати зарплат і урізанням продовольчого забезпечення.
«Посеред безпрецедентної кризи»
За твердженням колишнього прем’єр-міністра Зімбабве Моргана Цвангіраї, який очолює опозиційний «Рух за демократичні зміни», країна – «посеред безпрецедентної кризи», що посилюється тому, що у 92-річного президента і правлячої партії ЗАНУ-ПФ немає жодної ідеї, як протистояти викликам.
У Роберта Мугабе, який править Зімбабве протягом 36 років, за словами опозиціонерів, спостерігаються ознаки фізичної і розумової слабкості. У суботу, виступаючи на мітингу в Хараре перед тисячами своїх прихильників, Морган Цвангіраї закликав президента добровільно скласти президентські повноваження і призначити дострокові вибори.
«Заява про відставку Роберта Мугабе стане найкращим подарунком для зімбабвійців на Різдво. Для президента зараз саме час заявити про заслужений відпочинок. Нас чекає багато роботи, щоб відновити національну гордість, і ніхто не захоче витрачати час на переслідування старої людини. Йому не варто нічого боятися. Зараз він може спокійно піти і отримати наші гарантії безпеки», – запевнив Цвангіраї.
Втім, за словами африканських спостерігачів, економічна ситуація в Зімбабве не така плачевна, як її описують міжнародні експерти. Офіційні дані про тотальне безробіття і жебрацькі доходи населення неточні, оскільки близько 95% економіки Зімбабве перебуває в тіні, де багато приватних підприємств функціонують досить непогано.
«Аналітики люблять описувати Зімбабве як неспроможну державу (failed state), але це не так. У Зімбабве неспроможний уряд. Це правда. Але тут є суспільство, яке навчилося жити без уряду, і місцями примудряється навіть процвітати. Держслужбовці в Зімбабве ходять на роботу, незважаючи на багатомісячні затримки зарплати. Підприємці спритно маневрують курсами безлічі валют і утримують імпорт на плаву. Сусідські громади самостійно організовуються для прибирання вулиць, а багатостраждальні політичні активісти знаходять тисячі способів для підтримки демократії», – пише південно-африканська газета Daily Maverick.
На думку експертів, рівень життя населення в Зімбабве істотно вищий, ніж у таких бідних державах, як Сомалі або Південний Судан. Однак над країною згустилися хмари, і подальші її перспективи похмурі.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас